JALALUDDIN & NUR ATIKAH

Daisypath Anniversary tickers

QURRATUN A'YUN I

Lilypie Second Birthday tickers

QURRATUN A'YUN II

Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, October 31, 2007

speacial entry: mukmin dalam kenangan


Saya, Mimi (my sis) bersama Azizi dan Aiman- Sarah's brothers


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang



saya percaya entry ini bisa membuat Sarah di Moscow menjerit.. hehe..

Sebenarnya, hujung pertemuan itu, ustaz Osman keluarkan album-album lama Mukmin.. dan ada beberapa (banyak) gambar yang membuatkan saya dan mimi ketawa.. antaranya gambar-gambar berikut:





Sarah, can you recognize the girl in black and white yang tengah buat presentation tu?? ;-)




Then this one, tak silap masa darjah 5 atau 6.. Dari kiri: Safiah
(now doing her Usuluddin di Al-Azhar As-Sharif, Kak Nelly, Arwah Ridzunaidah, Fairuza, saya dan Fatimah..)
Sarah- tengok la ur kak long tu, tersipu-sipu macam perempuan melayu terakhir gitu.. hehe



Kuiz antara rumah sewaktu ihtifal: Rumah abu Bakar- Fatimah, azizul dan Khairul Hakimin
Rumah Ali- Hafiz, Sarah, Mimi
Rumah Uthman-Fairuza je yang nampak.. ;-)

Tuesday, October 30, 2007

kisah tabah

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


I
Dia, antara wanita yang saya kagumi semangat ketabahannya. Seringkali dinasihati kami supaya menjadi tabah dalam hidup. Masih saya ingat juga tentang nasihatnya dihujung sesi pengajian dulu, carilah pasangan yang boleh membantu kamu melaksanakan agama kamu.

Dalam lewat-lewat perbualan bersamanya,beberapa tahun lalu dia pernah bertanya:

Selain belajar, berdebat , apa yang kamu buat di uia ni?

Saya menceritakan ‘kegilaan’ saya mengikuti program dakwah di kg2 orang Asli, dan pengalaman-pengalam yang pernah saya dan rakan-rakan tempuh, berjalana kaki 10 jam, hidup dalam hutan yang tiada bekalan elektrik/air.. makan sekadarnya..

Mendengar pengalaman-pengalaman itu, dia memberi komen yang cukup terkesan hingga kini:

Bagus, saya bangga kamu melatih diri kamu hadapi kesusahan, jadilah orang yang tabah.

Ya, kuncinya adalah tabah (quwwatu attahammul)- kekuatan menghadapi apa jua cabaran. Maka selepas lama mengenalinya, barulah saya tahu, dia sesungguhnya telah melalui perjalanan hidup yang penuh ranjau, menjadikan dia manusia yang tabah dan sering menginspirasikan ketabahan itu pada anak-anak muridnya.

Perkahwinan pertama yang dikurniakan 3 cahaya mata gagal kerana suaminya (bekas suami) murtad. Lalu dia bangkit dari keperitan itu, menyambung pelajaran ke peringkat Doktor Falsafah, menjadi manusia yang berguna. Kini, dia sedang berbahagia dikurniakan suami yang jauh lebih baik dari yang pertama.

Dia, dalam senyumannya itu, adalah lambang ketabahan. Manifestasi cinta Ar-Rahman pada hambaNYA yang sabar.

II
Dia kakak yang saya hormati, dikenali kerana urusan pengurusan Kelab Debat Bahasa Arab. Penyayang orangnya, walau jarak usia kami hampir 10 tahun, kami menjadi kawan yang akrab. Dia yang sentiasa tersenyum memberi keceriaan pada orang di sekeliling, walaupun di tengah tekanan kerja yang banyak. (bekerja di bahagian Pembangunan pelajar yang melibatkan aktiviti pelajar, kerjanya sangat banyak)

Setelah lama mengenalinya, saya telah menjumpai ‘telaga tabah’ dalam hidupnya, yang diinspirasikan pada saya..

Dia wanita yang baik. Anak yang taat. Saat ingin mendirikan rumah tangga,dia menyerahkan bulat-bulat pada keluarga, kerana yakin, keluarganya memahami apa yang terbaik untuk dia.

Maka berkahwinlah atas dasar pilihan keluarga, tapi sesungguhnya, perkahwinan itu perlu ada give and take. Dan suami seharusnya menjadi pemimpin yang baik, berlandaskan agama dan ajaranNYA. Ternyata,hati perempuannya tidak betah hidup bersama lelaki yang tidak mendasari agama dalam kehidupan. Usia rumah tangga yang setahun jagung yang seharusnya digunakan untuk menyemai cinta, retak kerana tiada persefahaman. Penceraian akhirnya berlaku.

Dia bangkit meneruskan hidup, dan kini berbahagia dengan perkahwinan keduanya, lelaki soleh yang sama cara dan rentak hidup dengan beliau.

Inna ma’al ‘usri yusra..
Satu intipati penting untuk panduan bersama:
1) jadilah dan latihlah diri untuk sentiasa bersedia hadapi kesusahan dalam hidup.tabah.kerana hidup ini penuh dengan ujian.
2) Pilihlah pasangan yang membantu kamu dalam kehidupan beragama.


komentar:kahwin tanpa restu ibu bapa?

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Komentar:

Dalam ulasannya untuk entry Tinta Syawal, Sarah meminta saya memberi pandangan tentang kes pasangan yang kahwin tanpa pengetahuan ibu bapa, akhirnya berceria.

Berikut adalah pandangan saya:
Allah SWT telah menetapkan kita supaya mempraktikkan Ihsan (berbuat baik) dalam semua perkara. Dalam satu hadis, kita diminta memperelokkan cara sembelihan binatang dengan menggunakan pisau yang tajam dan cara sembelihan yang betul ,supaya binatang itu tidak terseksa. Ini menunjukkan bahawa islam sangat mementingkan ‘berbuat baik’ hatta kepada binatang yang disembelih dan dijadikan makanan kita!

Maka. Jika kepada binatang pun berbuat baik itu amat disuruh,apatah lagi sesama manusia,rakan-rakan,jiran tetangga, dan yang lebih utama kepada kedua ibu bapa yang bersusah payah melahirkan dan membesarkan kita. Kasih ibu bapa adalah cinta tanpa syarat- itulah cinta yang tertinggi sesama makhluk. Maka banyak sekali seruan supaya berbuat baik kepada ibubapa dalam Kalamullah yang kita dapati.

Berbalik kepada kes di atas, saya berpendapat perkahwinan tanpa pengetahuan ibu bapa amatlah tidak wajar. Untuk melihat ketidakwajarannya, cuba kita letakkan diri kita di tempat seorang ibu:

Seorang anak, dari mula kewujudan ciptaannya dalam rahim, telah dijaga sepenuh hati, sepenuh kasih sayang. Tiap kesakitan sewaktu mengandung dihadapi dengan kesabaran. 9 bulan sepuluh hari, disusung ke mana-mana dia pergi, dengan perut yang membesar, menuntut kerahan tenaga, dengan penuh kesabaran dijaga anak itu. (bagi yang tak pernah mengalami, cuba bayangkan, ikat batu 2 kg pada badan dan bawa ke mana-mana,untuk melakukan seluruh aktiviti harian, berapa lama boleh bertahan?)

Melahirkan-ibarat perjudian,memperjudikan nyawa sendiri. Sehinggalah betapa banyak keringat dan pengorbanan ibu dan bapa dikerah sehingga membesarkan anak, menjadi dewasa. Tapi saat penting, frasa peralihan dalam hidup yang seharusnya dikongsi gembira dengan ibu bapa, berlaku tanpa pengetahuan ibu bapa. Tentulah hancur luluh hati mereka.

Dalam hal ini, mungkin si anak bimbang niat untuk berkahwin dihalang ibu bapa sekiranya dimaklumkan.Tetapi, seharusnya diingat jua bahawa tentu ada sebab ibu bapa menghalang. Sekiranya pasangan merasakan mereka sudah sampai tahap WAJIB untuk berkahwin, tetapi ibu bapa masih menghalang, bolehlah dibawa hal ini berjumpa ustaz-ustazah yang lebih arif, untuk dirundingkan kepada ibu bapa.

Yang penting, restu ibubapa sebenarnya banyak menentukan keharmonian perjalanan rumah tangga. Bukankah redha Allah itu bersama redha ibu bapa?

Ini juga berkait rapat dengan tanggungjawab kita dalam memelihara tahap-tahap cinta. Ironinya begini, cinta itu ada beberapa tingkatnya, dengan tingkat tertinggi adalah cinta kepada Allah dan Rasul dan Islam. Seterusnya cinta kepada ibu bapa, diikuti cinta-cinta selainnya. Maka apabila berlaku sebarang ‘tanaqud’ (contradiction) antara cinta-cinta ini, harus didahulukan cinta yang utama.

Contoh: Seorang ibu yang sangat sayangkan anaknya, waktu pagi,anak malas bangun solat subuh kerana kepenatan. Maka kerana cintanya dan kasihankan anak, ibu membiarkan anak tidur, tanpa menunaikan solat subuh. Dalam hal ni, cinta itu telah menjadi cinta yang salah, kerana mendahulukan cinta pada manusia melebihi cinta Allah (perintah menunaikan solat).

Begitu juga dalam kes kahwin tanpa pengetahun ibu bapa, telah melanggar turutan tingkat cinta itu sendiri. Harus diingat juga, bagi seorang lelaki, walau telah berkahwin,tanggungjawab pada ibu tidak hilang.. maka tak seharusnya perkara ini berlaku. Wallahu A’lam.

update..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Update 1: Kak Chik

Sehingga kini, kak Chik masih belum sihat sepenuhnya. Gangguan datang, terutamanya waktu melaksanakan ibadah. Waktu wudhu;. Dia diserang perasaan was-was, hingga mengambil waktu yang lama untuk meneyelesaikan wudhuk. Sebagai penyelesaian, ada antara kami (ahli keluarga) yang perlu mengawasi beliau tiap kali mengambil wudhu’, dengan mengatakan ‘sudah’ tiap kali selesai satu rukun. Jika tidak, dia akan mengulang rukun yang sama berkali-kali waima sudah sempurna wudhukmya.

Perkara sama berlaku tiap kali solat, amat sukar mulutnya membaca bacaan dalam solat, seolah-olah ada sesuatu yang menghalang dia dari menyebutnya. Sesekali, masih ada sentakan-sentakan kecil di tubuhnya.

Dari segi emosi, masih juga kurang stabil. Ada masanya dia hilang kesabaran melawan gangguan yang datang,mengamuk dan menjerit sekuat hati, ada masanya, bila keadaan ok, dia boleh bergurau senda dengan kami adik beradik, dan rajin sekali membantu melakukan kerja-kerja rumah (kak chik memang rajin orangnya).

Kami masih berusaha, sebagai kakak,yang sering saya nasihatkan adalah sabar. Allah datangkan satu-satu ujian untuk melihat sejauh mana kita bersabar dengan ujianNYA. Tapi, kesabaran itu, mengungkapnya amat mudah. Mempraktikkannya, amat susah.susah amat. Dan berdasarkan pengalaman saya, apabila kita ditimpa ujan, puncak kesabaran adalah apabila kita redha seredha-redhanya dengan ujian tersebut, lalu dicampakkan rasa tabah dalam diri, hingga hilang segala kesakitan dan kepedihan. Wallahu A’lam..

Update 2: kisah suami yang terlepas mengucap talak pada isterinya yang hamil:

Pasangan tersebut menyesal tak sudah. Tapi, nasi telah menjadi bubur. Kes telah dibawa ke JAIS, tapi menurut rakan-rakan terdekat pasangan, masih menunggu follow up dari JAIS. Buat masa sekarang, rakan-rakan cuba mengelak bertanya hal tersebut dari pasangan yang masih trauma dengan kejadian tersebut.

Sekali lagi, kuncinya adalah sabar. Sabar seorang lelaki, amat mahal harganya, seperti dalam kes di atas, tanpa kesabaran, penceraian berlaku. Talak bukan perkara main-main, sekali berlaku (apatah lagi talak 3) banyak hati yang akan terluka. Dan sebuah institusi perkahwinan yang seharusnya dijadikan medan menyemai taqwa padaNYA, seharusnya dipelihara dengan penuh kesabaran. Dugaan pasti wujud. Kerana fitrahnya, lelaki dan wanita itu dicipta dalam serba berbeza- pembawaan,cara berfikir,cara melihat sesuatu.

Perkahwinan juga sebenarnya satu ujian-ujian untuk melihat sejauh mana individu terlibat mencari titik-titik kesamaan,disebalik perbezaan-perbezaan yang ada demi kerukunan rumah tangga. Dan semua ini kembali kepada apa yang pernah saya kupaskan dalam tajuk Ayuh Meraikan Cinta Cara Al-Quran- kesamaan yang paling kuat untuk mencantum 2 jiwa adalah agama dan akhlaknya. Jika kita percaya kepada apa yang disabdakan junjungan mulia SAW, kita akan yakin bahawa dalam soal memilih pasangan, agama adalah yang teratas. Tiada kompromi, carilah yang beragama, selamat dunia dan akhirat.

Dalam surah Al-Qasas- ayat (26-27)
Antara ciri mengapa Nabi Syuaib mengahwinkan anaknya dengan pemuda Nabi Musa adalah disebut sebagai (al-Qawiyyu al-amin)- yang kuat dan amanah.
Pemuda perlu kuat, kerana tanggungjawab berat yang dipikulnya, dan dia perlu amanah- di hadapan Allah (kerana akad nikah bersaksikan Nama Allah) – dan kuat seorang pemuda itu, dalam satu hadis disifatkan bahawa bukan kerana gagahnya dia, tetapi kerana mampu menahan diri dari marah. Maka ini berkaitan kembali dengan apa yang kita bincangkan di awal artikel ini.


Dalam satu hadis lain, ketika seorang lelaki bertemu Nabi SAW, beliau meminta Nabi menasihati beliau, lalu Rasulullah SAW menyebut - janganlah kamu marah,janganlah kamu marah,janganlah kamu marah.
Larangan ini diulang 3 kali, menunjukkan betapa kemarahan itu amat perlu dielakkan.

Jika merah itu cinta,
Marah pula adalah derita.


Untuk itu, ayuh koreksi diri, disamping mencari yang terbaik, yang lebih penting adalah menjadi yang terbaik.
(sekali lagi, saya meminjam frasa tersohor yang sering dilaungkan
Ust Hasrizal dalam tulisannya).
Wallahu A’lam

muhal

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah..
selesai satu paper..
Alhamdulillah
dapat menjawab dengan baik..
cuma pening-pening..
dan 2 hari 2 malam tidak dapat tidur..
inila penyakit yang biasa datang malam-malam exam..
bukan kerana sibuk membaca
atau sengaja ingin berjaga
tapi mata yang tak boleh lelap..

badan dan otak yang penat seharian menelaah
tapi mata tetap tidak mahu pejam..

pasni lega sikit coz next paper 9hb nanti..
so hopefully dalam masa ni, perjalanan malam kembali normal..

*****
update entry minggu lepas:

jumaat petang, saya pulang ke rumah. Naik bas di Greenwood, turun di Bentong, ke Office mak, kemudia pulang dengan mak ke rumah. Jam 7.15 malam sampai rumah. After Maghrib, terus siapkan bahan-bahan untuk buat mee goreng basah. Ada tetamu istimewa- siapa lagi kalau bukan Cik Fatimah dan adiknya Adnan.. Fatimah janji nak datang after tahu saya balik ke rumah hari tu.

Sampai mereka di rumah,banyak yang kami bualkan.. sehingga mereka pulang, terluah rindusaya pada sahabat yang sorang ni. Oh Sarah, kak tikahtak ikuti rombongan mereka berkonvoi beramai-ramai raya dulu. Saat itu, telah pulang ke kampus, membuat persiapan peperiksaan. Sangat cemburukan mereka kerana berpeluang meneruskan tradisi berkonvoi beramai-ramai, hingga ke Sanggang- rumah ust Ibrahim. (MUdir kami waktu di MUkmin)..

Jika diimbas aktiviti konvoi raya waktu kecik-kecik dulu, memang best. Kami beramai-ramai dengan menaiki bas! jarak perjalanan agak jauh, tapi seronok bertukar-tukar bas menuju ke destinasi demi destinasi. Jika rumah pertama adalah rumah Fatimah@Sarah di Kg Lebak, rumah terakhir pasti rumah saya di Taman Saga. begitulah sebaliknya saban tahun. Naik bas, dan jika rumah itu jauh ke dalam, kami berjalan beramai-ramai dari simpangnya. (macam rumah Ust Osman di Kg Tok Embun, atau rumah Ustazah Hamdah adik beradik di Kg Paya Luas)..

so sweet.. sekarang, konvoi naik kereta la pulak... masing-masing dah ada kereta..
tapi kenangan yang dulu itu tetap manis.. Dalam kenangan itu, ada kerinduan buat sahabat- Allahyarhamah Ridzunaidah Hj Nordin yang meninggal beberapa tahun dulu kerana kemalangan jalanraya... Moga dia tenang di sisi Pencipta..

***
Sabtu pagi- saya ke Mukmin.. ada 2 perkara yang penting untuk ke sana.
1) jamuan raya, so kesematan pulang, dapat berjumpa dengan guru-guru yang masih ada di sana, dalam mood raya ni, tak dilepaskan..
2) Tujuan tugasan. Dalam satu tugasan subjek Syllabus Design, saya diminta mengkaji silibus bahasa Arab mana-mana sekolah. dan saya memilih AL-Mukmin. bukan sekadar untuk tugasan, tapi hasil kajian boleh saya utarakan pada pihak sekolah untuk perbaiki mutu PnP bahasa Arab di sana..

meriah jamuan raya... adik-adik semua melaram dengan baju raya masing-masing (termasuk adik-adik saya). Ustaz ustazah pun sama.. macam-macam kueh raya dibawa adik-adik ni, sampai tak terhabis..

urusan tugasan juga berjalan dengan sempurna. Rupa-rupanya, sejak pelaksanaan J-QAF di sekolah rendah kebangsaan beberapa tahun lalu, Mukmin telah menggunakan silibus Kementerian. Yang bagusnya, ada buku teks yang tersusun dan lengkap dengan buku aktivitinya sekali. Yang tak bagusnya, tentulah kerana silibus ini jauh lebih rendah dari tahap yang digunakan sebelum ini, terutama pada zaman saya- generasi-generasi terdahulu Al-Mukmin.

Sempat jua berbual lama dengan Ust Osman tentang perkembangan Mukmin dan bekas-bekas pelajarnya. Di hujung perbualan, ustaz Osman telah mengeluarkan 'sesuatu' yang mengimbau kenangan di Mukmin. Saya dan adik- Mimi yang menemani saya hari itu ketawa melihatnya.. apa dia??
nex entry ok.. Sarah, this will be something speacial for you.. ;-)
k, saya ingin pulang dulu, rehatkan diri..
akan bersambung..



***
mungkin
yang terbaik
keluar dari kepompong yang membelit
kerana muhal
mendusta diri

*muhal- perkataan arab yang bermaksud mustahil.amat mustahil

Sunday, October 28, 2007

ibrah dari lebah

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Kecelaruan fikiran membawa saya mentartil kalamullah tanpa henti, membiarkan buku-buku yang seharusnya ditelaah untuk exam selasa ini seketika.Alhamdulillah, kalamullah tidak pernah menghampakan, mengusir sedikit demi sedikit riak-riak resah.. larut dalam tadabbur ayat suci, kisah Ibrahim A.S. kisah Sulaiman, terhibur dengan kisah semut dan Sulaiman, diikuti kisah Sulaiman dan Kerajaan Saba’..memberi hiburan yang menyegarkan, menusuk masuk ke hati yang dipenuhi puing resah.

Saya suka belajar, amat senang mendengar kata-kata yang baik masuk ke dalam hati. Cuma satu masalahnya,saya tidak sukakan exam! (apatah lagi exam yang memerlukan menghafal dengan banyak)Dan tidak sukakan tekanan sewaktu exam.. mujur, next subjek ini- Syllabus Design, tidak memerlukan hafalan, sekadar kefahaman teori dan praktikal.. mudah-mudahan, tekanan waktu exam ini akan hilang, dan saya kembali tenang menghadap nota-nota...

Kembali kepada kisah ayat suci untuk sama-sama kita tadabbur..
Saya suka sekali mengambil ibrah (ikhtibar) dari kisah lebah dalam surah An-Nahlu.sarat pengajaran. Dalam surah itu diceritakan bahawa sang lebah diarahkan supaya membina rumah (sarang) ditempat yang tinggi..

Ibrah dari sang lebah:
Saya pernah berbual dengan seorang kawan tentang madu lebah-dari segi saintifiknya, mengandungi pelbagai khasiat, dan untuk setitis madu, lebah perlu mencari madu dari berpuluh-puluh jenis bunga-bungaan. Dan lebah tidak menggunakan madu itu untuk kegunaan sendiri, semuanya adalah untuk manfaat manusia.
1) Berumah di tempat yang tinngi- memelihara diri, dan berusaha menambahkan ‘nilai diri’ dengan kemahiran demi kemahiran, ilmu demi ilmu, sekuat lebah yang berusaha hinggap dari satu kuntum bunga ke kuntuman yang lain, bermusafir menggali ilmu demi ilmu dan menambah ‘aset’ diri
2) Lebah tidak bekerja sendiri, memerlukan kerjasama komiti sekeliling, bersatu kita teguh,bercerai kita roboh
3) Ibrah paling bermakna dari lebah- berusaha menambah nilai diri, bekerja kuat, tapi BUKAN UNTUK DIRI SENDIRI. Seluruhnya adalah untuk manusia sejagat, untuk ummah, untuk Islam. Banyakkan memberi. Ilmu kita, apa yang kita usahakan, jangan digunakan untuk kepentingan diri semata...

Sang lebah telah memberi sesuatu untuk kita, bukan setakat madunya yang penuh khasiat, tapi satu momentum hidup yang utama- memberi.

John F Kennedy once said- jangan fikirkan apa yang negara boleh beri pada kamu, tapi tanyalah, apa yang kamu boleh beri untuk negara?

Apa yang kita dapat, soal kedua, soal utama, apa yang boleh kita beri..??
Pada UMMAH
Pada ibu bapa
Pada seorang rakan
pada keluarga
Pada pasangan

********


Komen entry Sarah (tentang cinta):

Intipati Cinta pada Tuhan- Buat apa yang disuruh, tinggal apa yang dilarang. Itulah TAQWA.

Intipati kasih sayang sesama manusia- kita bahagia melihat insan yang kita sayang bahagia dan gembira, walau kegembiraan itu bukan bersama kita. Dan kita sedih apabila melihat dia berdukacita . Itulah- CINTA

Saturday, October 27, 2007

hmm

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

saya tidak boleh berlama...
update seterusnya after 30hb nanti,insya Allah..
cuma tertarik dengan entry Sarah tentang cinta di blognya

dipenghujungnya, Sarah menulis:

"Kadang-kadang, cinta tak perlu diluah, tapi hati sudah dapat merasa. Kadang-kadang, cinta tak perlu berbalas, tapi hati sudah cukup bahagia. Kamu semua bagaimana? Sudah bertemu dengan yang dicintai?"

;-)

to my friend HH, selamat berkemas,moga hijrah itu bawa keberkatan... Insya Allah

Thursday, October 25, 2007

planning

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Exam-30hb
ass submit before-30hb
jemputan jamuan raya Dr Rahmah di Mahallah Maryam-malam ni (khamis)
Jemputan Open House Jannah & Mas'ud- petang esok (jumaat)
jemputan jamuan raya Al-Mukmin- lusa (sabtu)

saya sedang menyusun atur agenda untuk memenuhi kesemuanya, Insya Allah, moga dipermudahkan semua.. dah nampak jalan ni..
till then..

Ya Allah, jangan Engkau biarkan kami menentukan nasib kami sendiri
walau sekelip mata
atau sedikit dari tu..
Ameen..

Tinta Syawal

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah, baru selesai satu exam- psikolinguistik. Sepanjang malam berjaga- kepala pun pening-pening jawab.. rasa susah betul nak recall apa yang dibaca..

Actually subjek ni banyak fakta, campuran linguistik dan psikologi (of couse dalam arab).. tapi seronok belajar.. tentang bahasa dari perspektif psikologi,cara belajar bahasa kedua dengan berkesan,bagaimana bayi belajar bahasa dari kecil,dsb.. bila belajar subjek ni rasa teringin nak belajar bahasa-bahasa lain juga, Insya Allah..

dah cuba sedaya mungkin, selebihnya, doa, moga ada najah di penghujung usaha,insya Allah.

next paper- 30hb. but still have many task to do, Allahumma Yassir..

::thanks to Abg Zahar & isteri::

Abg Zahar adalah pemandu JHEOA- memandu Mercedes (trak) masuk ke kg2 org asli (bahagian pengangkutan) Bagi warga Comrade, Abg Zahar bukanlah orang yang asing, tiap kali masuk kampung, kami akan mohon supaya trak abg Zahar membawa kami. Sebabnya- beliau antara kakitangan JHEOA yang berpengalaman dengan kerja dakwah Org Asli. so, pengalaman itu kami kutip, disamping keberadaan dia bersama dalam tiap program sebagai penasihat dalam gerak kerja COMRADE.

Saban tahun, kami akan ziarah Abg Zahar dan isteri bila tiba hari raya. dan biasanya, majlis makan-makan di rumahnya akan jadi meriah.Begitulah akrabnya hubungan warga comrade n abg zahar, bukan setakat di program tapi juga luar program.

Semalam (petang rabu) seperti tahun sebelumnya, abg zahar menjemput kami semua untuk beraya ke rumah.. kerana ada exam pagi ni, maka saya tak dapat ikut serta. petang semalam, saya menghantar mesej:

Salam.Maaf tak dapat ikut serta rombongan petang ni.saya dah mula exam pagi esok.salam untuk isteri & anak-anak.slmt hari raya.maaf apa-apa silap salah.

dibalas abg Zahar:
wsalam. la,dh mula exam ke? rugila,menu best malam ni.Insya Allah. ada masa nanti jemput ziarah ke rumah.

saya:
insya Allah, menu best? bolehla kirim ke sini kalau ada lebih. ;-) (acah jer..)

sedang asyik menelaah, sms Farah (adik junior COMRADE) diterima, meminta saya menunggu di depan gate Asiah, ada bekalan dari Abg Zahar dan isteri.

Terharu! Nasi Minyak lengkap dengan dalca,ayam masak merah,acar mentah dan kuih karipap. kata Farah- kak,rezeki akak ni, kami dah on the way balik abg Zahar call.suruh pusing, nak kirim bekal untuk akak..

hehe.. dan kerana kepenatan berjaga sepanjang malam.. menu nasi minyak menjadi juadah bersahur lewat dinihari..
syukran abg Zahar, isteri dan anak2..
hm.. fikir-fikir, nak pulangkan bekas2 tu nanti, nak isi apa yer??

::kahwin untuk cerai?::

saya menerima panggilan dari seorang rakan, menceritakan dan meminta jawapan dari persoalan yang lebih kurang begini:

lewat ramadhan lalu,kawan kepada kawan saya ni (pasangan suami isteri ) bergaduh,dalam kemarahannya,suami melafazkan cerai kepada isteri dengan talak 3(nauzubillah)..ketika itu,isteri sedang mengandung.
persoalannya:
1)jatuh talak tak?
2)jika jatuh talak, (sebaik isteri melahirkan), sepanjang tempoh sebelum melahirkan, bolehkah suami isteri ini bersama?

ada 2 perkara yang ingin saya kongsikan di sini:

1)jawapan persoalan nie- saya menghantar sms kepada beberapa orang rakan, khususnya yang specialized dalam bidang undang2 shariah.maklumla, takut tersalah bagi hukum pulak nanti

dan semua jawapan yang saya terima sama-
jatuh talak tapi talak atas isteri yang hamil adalah haram
tempoh iddah sehingga isteri melahirkan
sepanjang tempoh itu, haram suami menggauli isteri

2)sebenarnya,pasangan terbabit telah membawa kes ini ke jabatan agama di sebuah negeri, tetepi jawapan yang diterima adalah:
ambil nombor dulu
bila tiba giliran nanti,baru boleh bincang persoalan ni..
(hingga sekarang giliran belum tiba)

perkara kedua inilah yang ingin saya tekankan,apa sudah jadi dengan institusi keagamaan di negara kita? bertanya jawapan untuk persoalan begini mengambil masa berminggu-minggu? mungkin tiada masalah jika pasangan terbabit tahu hukum hakam. masalahnya,mereka tiada khalfiah (latarbelakang) pendidikan agama. Dan persoalan berkait rapat dengan kehidupan harian begini dikebelakangkan ??

lalu persoalan lain yang timbul, keadaan ini mencerminkan betapa banyaknya kes2 yang dirujuk ke pejabat agama saban hari (yang berkaitan dengan perkahwinan tentunya)..
rapuhnya nilai kekeluargaan pada hari ini.. adakah sebuah perkahwinan itu didirikan untuk menuju penceraian? (kenyataan ini pasti sedikit sebanyak menggerunkan orang belum berkahwin..)

satu ketika, saat saya berjumpa Ust Ismail Chong Abdullah (Head Study Circle,CCAC,UIA).. entah macam mana, dalam perbincangan tu,termasuk dalam bab penceraian (biasala, perbincangan dengan beliau selalu akan jadi diskusi ilmiah) sebuah negeri kecil di malaysia ni (tanya menyebut nama), mencatat kadar penceraian 400 kes sebulan. Astaghfirullah.. apa sudah jadi dengan instistusi kekeluargaan ?? berkahwin untuk ibadah,sempurnakan agama atau sekadar tuntutan hidup?? kahwin cerai jadi perkara mudah,seumpama menukar pakaian? bayangkan kalau setiap pasangan yang 400 ini punya seorang anak, 400 jiwa muda telah retak dengan keretakan rumah tangga ibu bapa...

dan tambah Ust lagi pada hari tu- cuma satu masalahnya, asas agama bukan pegangan, dan tiada persefahaman..

hm.. saya pun tak nak komen lebih2 bab ni, sekadar memberi pandangan berdasarkan teori, sedangkan nasihat seorang rakan yang telah berkahwin- kahwin ni bukan setakat teori, it is more than that..

ala kulli hal, saya sentiasa percaya,dalam bab agama, tiada kompromi..

persoalan seterusnya tentang peranan institusi agama di negara ni, sejauh mana keberkesanannya dalam membantu permasalahan berkaitan hal ehwal kekeluargaan di negara kita??

bertahun dulu, seorang kawan pernah mengadu masalah yang hampir sama. ibunya memohon fasakh kerana bapa beliau dijatuhkan hukuman penjara. sebelum memohon fasakh, kes dirujuk kepada kaunselor di pejabat agama sebuah negeri. kawan saya ini menemankan mama beliau dengan harapan kekusutan yang melanda keluarga beliau dapat diringankan. sebaliknya yang berlaku, sebaik pulang dari berjumpa kaunselor tersebt, kawan ini berjumpa saya dalam tangisan- rupanya, kaunselor tersebut hanya menambahkan kekusutan dengan nada suara yang separuh mengherdik, bertanya soalan yang bukan-bukan, bukan sekadar tidak memberi nasihat kepada persoalan yang diajukan,malah mengusutkan keadaan!
spontan kawan ini berkata-
nyesal bawa mama jumpa kaunselor tu. baik bawak jumpa tikah. nanti tikah jadi kaunselor kat situ,jangan buat macam ni tau.
(eh, bila masa pulak saya nak jadi kaunselor kat situ??)

apapun, in my point of view, bermula dari sikap@attitude, jika kita bekerja, bekerjalah untuk Allah.. jika kita memudahkan urusan orang lain, urusan kita juga dimudahkanNYA.. tidak mahu komen lebih-lebih, kerana satu masa saya juga akan jadi seorang pekerja,
mudah-mudahan dalam laluan mendatang, DIA sentiasa memudahkan urusan,dan menjadikan kita dikalangan hamba-hambaNYA yang muqarrabin.. Ameen.

Monday, October 22, 2007

apa apa jer..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

hidup ni macam yoyo (yoyo kat bumi,bukan kat angkasa), ada turun,ada naik.. dan kerana kita manusia, ada masa-masa yang kita rasa down, ada masa kita bersemangat.. dan tiap kali turun naik itu, hanya pada DIA dipohonkan kekuatan, kerana DIA Yang Maha Kuat dan Maha Perkasa...

dan saat ini, saya ingin melupakan satu-persatu yang tidak enak itu, terus tersenyum, bersemangat menongkah tiap cabaran..,buang yang keruh,ambil yang jernih..

katanya:
jika kesilapan semalam belum terampun, MAAFKANLAH
jika kesilapan hari ini menyakitkan harap LUPAKANLAH
jika kesilapan esok mendatang jangan dibawa ke Akhirat

SHUTDOWN your anger
PARTITION the past n present
DELETE my error from your system
DEFRAGMENT our silaturrahim
REBOOT a new beginning

dan kata saya:
tidak ada apa yang silap
tidak ada apa yg tidak dimaafkan
tidak ada apa yang plu diingatkan
melainkan kebaikan yg moga-moga diganjari jannah al-a'la
moga ketemu apa yang dicari

anger HAULT
past n preseny RECOVERED
error NOT FOUND
Silaturrahim MAINTAINED
Freindship REBOOT
Refresging completed!


:-) keep smiling
banyakkan memberi
apa yang kita dapat,itu soal kedua
apa yang ingin kita beri,itu soal utama
ERTI HIDUP UNTUK MEMBERI (pinjam tagline ustaz hasrizal

keep smiling

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

sambung cerita..

6 syawal.. (khamis)
not in good mood.. ada sesuatu yang mengganggu.. hari ini juga,saya perlu pulang ke kampus.. sepanjang perjalanan (ekspres temerloh-kl) saya menggunakan segenap ruang untuk menukarkan segenap rasa yang negative ke positive.
sampai di kampus.. lengang dan sunyi.khali.sekhali hati saya? rakan-rakan (asma', shaifura,saaidah,aisyah)ada yang dah balik.saya memilih untuk 'mengurungkan diri' di dalam bilik.need more space for myself..

malam-mok ana ajak keluar.saat itu yang saya rasa, ada baiknya saya 'berjumpa orang' daripada terus mengurungkan diri. kami keluar beramai-ramai (2 kereta) ke carefour wangsa maju.makan.then pergi beraya ke rumah syud di Tmn Keramat..

malam.. tidur dengan aman.. dalam keriuhan bersama rakan-rakan.. saya cari kekuatan.. ya, sentiasa percaya, DIA selalu uji untuk jadikan saya kuat.. dan sentiasa percaya. pecaturan DIA tetap yang terbaik-jika saya redha.

jumaat (7syawal/19 oktober)

pagi-temankan mok ana yang hantar uni membaiki PC di Selayang. Kami sarapan di Restoran Haslam di sana (milik adik Yusof Haslam ). Singgah di GIant Batu Caves, saya belikan hadiah untuk walimah Kak Fiza malam nanti..

mlam itu- menghadiri walimah kak fiza zakaria, coursemate saya, yang juga teammates waktu training debat (kak fiza member swing team waktu 4th intervarsity).. pasangannya- Fawwaz Dr Aminuddin- merupakan putera kepada Dr Lo'lo Ghazali (Muslimah Pas Pusat). majlis diadakan di Dewan Kamsis Syed Tun Nasir, UKM Kuala Lumpur..

tahniah kak fizah, barakallahu fikuma, wajama'a bainakuma fi khair, Insya Allah..
tahniah buat bestfriend kak fiza- Kak Mardhiana yang menimang putera sulung (uwais) 3 syawal lalu-
dan tahniah buat sepupu saya- wan Zul Azri & kak Halisa yang menimang putera sulung (wan irfan haziq) juga, selepas menanti hampir 4 tahun

sabtu- 20 oktober
pagi-saya menjaga peperiksaan (halaqah 1) si CCAC.. my 1st experience to be the invagilators..

then pergi ke bilik che da-ziarah raya,sambil bercerita macam-macam.. need the advise from a friend.. lega rasa terluah semua,thanks che da, love u much

jam 2, ada rehearsal AGM COMRADE untuk keesokannya, ketika ini, saya dimaklumkan, saya perlu menjadi MC.. eh eh budak2 ni,suka betul buat 'terkejut' gini.. patutla beria-ria bagitau saya wajib datang rehearsal nie..

after asar.. rasa something wrong.. huhu patutla, saya tak makan lagi.. after beli makanan di Hs, pulang ke bilik che da semula, makan bersama dan pulang ke bilik semula..

Ahad 21 oktober

pagi- buat puding untuk AGM COMRADE+ jamuan raya petang nanti. tak ada plan nak buat puding, tapi last minute ada suara2 yang kata ' selagi tikah ada kat sini,buatla,nanti dah tak dapat nak rasa' ish.. sedih pulak bila dengar kata gitu..

10am-in library, anak buah saya nak tasmi'.. patutnya dah habis masa untuk tasmi' tapi kesian la pulak, kalau tak bagi nanti memag kantoi exam diorang.. still have a few students yang belum tasmi'.. kalau tak datang gak nanti, no excuse.. have to be justice to all..

11am-rehearsal lagi untuk AGM..

2pm-AGM bermula. ALhamdulillah semua berjalan lancar, mula-mula sepatutnya majlis ni dalam english (prosedur wajib UIA) tapi last minute, tiada officer UIA yang dapat hadir, yang akan rasmi adalah orang JHEOA- En. Azhar@ abang zahar- yang selalu ikuti program COMRADE. maka seperti biasa,jika majlis dirasmi kakitangan jabatan kerajaan, boleh dilangsungkan dalam BM..

sesi perlantikan, tak ada masalah, coz perlantikan new board dibuat ahli majlis syura. cuma nak umumkan aje secara rasmi.

sesi perbincangan usul agak rancak. akhirnya mesyuarat menyokong 2 usul dan menolak satu usul.

usul yang diterima-
1)penubuhan COMRADE cawangan Kuantan Campus, memandangkan semakin ramai ahli dari kalangan budak Sciences/medic/nursing.. semua ni akan memudahkan pengurusan program/mencari sponsor.

2)penubuhan Alumni COMRADE secara rasmi. sebelum ni atas angin jer usul ni,tapi kali ni perlu dibawa untuk lebih serius. antara faedahnya,sumbangan berterusan ahli walau dah grad untuk pembangunan comrade (dari segi idea/kewangan/tenaga).. ni bukanlah idea baru.. kalau kat eropah contohnya, Alumni universiti-universiti terkemuka menjadi penaja utama kewangan.. So hopefully, semua ini akan dapat direalisasikan nanti..

usul yang ditolak- kenaikan yuran tahunan, sebaliknya yuran akan dikenakan bagi setiap kali program( yuran ke? rasa bukan yuran ni, sumbangan yang diwajibkan. kalau tak ada sistem ni, boleh 'lumpuh' sebahagian program. kalau nak harap duit-duit 'diorang' tu, tak ke mana jugak..

so far, Alhamdulillah,,

buat semua saf kepimpinan baru,semoga terus berjaya melestarikan kegemilangan yang sedia ada demi kemajuan gerak kerja dakwah ini. saya percaya, saf kepimpinan yang diketuai ashraf akan terus mampu menguruskan comrade dengan baik.

selamat meneruskan perjuangan semua!

Saturday, October 20, 2007

raya punya cerita

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

rabu 10 oktober

after iftar, saya pulang ke kampung bersama adinda-nazifi... jalan agak sibuk juga, selepas persimpangan bentong baru jalan lengang (coz kebnyakan kereta menuju kelantan)
mendengar radio, siaran langsung pelepasan angkasawan negara ke ISS.. best dan bangga, even sekadar mendengar countdown dan bunyi roket (takpe balik rumah leh tengok channel 588)

khamis 11 oktober

bangun pagi, minta tolong abah carikan daun kelapa. nak mula mengayam ketupat..
pas abah cari daun kelapa, saya mula mengayam...

petang: mula buat biskut 'wajib' tiap-tiap taun- coklat chip.. adik2 yang paling suka biskut ni. tiap-tiap taun tak pernah miss buat..

jumaat 12 oktober

menyambung anyam ketupat.. dapat 85 biji semua, isi beras dalam tu.. sedia untuk direbus..
planning menempah lemang bertukar kepada-buat sendiri.. pas cuci buluh, saya masukkan daun pisang (bab ni dipanggil 'menyulur daun ke dalam buluh'.. masuk beras pulut dan santan.. abah tunggu lemang yang dibakar.. rendang daging n ayam mak yang buat.. juadah berbuka masak sama-sama, adik2 lain ada tugas memasing- ada yang menguruskan kain baju (masuk mesin, jemur,lipat)ada yang mengemas rumah(ni yang best adik beradik ramai, tiap orang diagihkan tugas memasing)
lewat petang itu, abg long sampai dari LCCT (dari sarawak) n kak long sampai dari kuantan..
dan petang 30 ramadhan itu, laman ayahbonda meriah dengan berkumpulnya kami 8 beradik, mak n abah, kakak ipar+wan (nenek). Alhamdulillah.. nikmatNYA tak terhingga, masih ada peluang untuk saya berkumpul dengan insan-insan tersayang di waktu-waktu manis begini..

sabtu- 1 syawal

usai subuh, jiran-jiran sekeliling rumah berkumpul di rumah kami.. bertakbir bersama-sama,bacaan tahlil dan doa selamat, diikuti sarapan,bermaaf-maafan sebelum menunaikan solat sunat Aidilfitri di masjid.

selepas solat, menziarahi rumah tetangga terdekat.. dan seperti tahun-tahun berikutnya, tak henti tetamu bertandang, membawa barakah ke rumah.. kawan-kawan mak,sedara mara dan kawan saya sendiri- Gee n safri berkunjung bersama anak saudara mereka. hingga malam, tetamu masih memeriahkan suasana raya.
mlm-kami ke rumah mak nah di kg gajah Mati..seronok,kakak n abang semua berkumpul..

ahad-2 syawal-
masa untuk kami pula menziarahi sanak saudara.. pulang ke Jambu Rias, rumah mak-mak sedara hingga ke bentong... ada dalam 10 rumah kami berkunjung dengan 2 kereta ('kereta perang' abah n kancil)

isnin 3 syawal
dari pagi kami memasak untuk hidangan tetamu.. hari ni, mak menjemput jiran-jiran terdekat beraya ke rumah.. hidangannya nasi lauk ikan patin masak tempoyak dan kerabu kacang botol.. dan hidangan wajib raya- puding koktail..bermula tengahari sampai ke petang, penuh rumah kami..

petang tu, saudara mara pulak datang..
lebih manis, sahabat-sahabat waktu sekolah bertandang.. mereka tak rancang nak datang serentak,tapi jodoh kuat di sini..maka berkumpullah kami petang itu- eibe dan suami bersama anak (dalam kandungan lagi,umur 4 bulan).. kak kin n suami serta permata hatinya shadiya,dan dik mai bersama tunangnya.. kak kin,dik mai dan eibe masing2 sebilik ngan saya (bilik exco) di asrama al-wosto.. seronok dapat jumpa semua.. eibe membawa berita gembira bakal menimang cahaya mata selepas hampir 2 tahun menunggu.. saya gembira melihat sahabat2 saya berjaya dalam kehidupan masing-masing, sepertimana mereka gembira dengan kejayaan saya,dan sentiasa mendoakan saya..

masih saya teringat, kira2 3 tahun lepas, ketika saya di baru masuk main campus, pulang ke temrloh dan berjumpa kak kin yang baru habis STP di al-khairiah.. kak kin bertanya pendapat saya tentang lamaran abg edi.. katanya,dia ingin menyambung belajar lagi, tapi nampak gaya macam perlu kahwin dulu.. sambil meluahkan cemburunya pada saya kerana berpeluang trus belajar.. saya titipkan nasihat buat kak kin, ada keluarga,suami yang baik,anak-anak juga adalah rezeki.. tiap orang diberi rezeki yang mereka.. dan saat itu, saya menjadi 'wakil' kak kin, belajar dan terus belajar, kerana dia tak punya peluang itu...

same thing happen bila jodoh eibe sampai, saya antara sahabat yang pertama dimaklumkan tentang lamaran bakal suaminya ketika iitu, antara 2 persimpangan, terus belajar atau kahwin-eibe akhirnya memilih untuk mendirikan rumah tangga.. sekali lagi,harapan dalam pelajaran disandarkan pada saya.. they always saY- kami nak tengok tikah jadi somebody, keluar kat dalam tv nanti, then kami akan cerita pada anak-anak kami- u are our great friend since the school days..

yes, i'm in my way.. untuk jadi apa?? saya sendiri tak tahu.. tapi for the time being,saya hanya tahu untuk berusaha kuat menongkah arus dan dugaan, saya tidak kisah apa yang saya akan jadi pada masa akan datang. saya hanya ingin jadi yang terbaik untuk semua orang,sumbangkan sesuatu pada orang lain,pada islam.dan lebih-lebih lagi, jadi yang terbaik di sisi DIA..

bila makan puding- eibe kembali menghadirkan nostalgia "ingat tak,masa kami menyewa di batu satu,waktu ambil STP, kalau tikah cuti, kami kol, tikah, kami teringin nak makan puding".. then mesti tikah datang,bawak puding dengan naik bas dari taman saga ke batu satu .. heeh

saya pun senyum sendiri.. so nice to remember all those things.. moga Allah berkati persahabatan ini.. dan saya tersentuh dengan doa kak kin
'soal belajar,kak kin cukup yakin dengan tikah, kak kin percaya pada tikah,tapi yang masih kak kin tunggu sampai sekarang,nak tahu, siapakah lelaki yang bertuah tu nanti?'

dan saya hanya mampu tersenyum.. hm.. doa.doa.doakan saya.. moga dipermudahkan urusan yang satu ini..

kehadiran mereka turut hadir dengan persoalan-persoalan cerita lama-dia yang kian terkenal,kian mengharum namanya.. tak terfikirkah untuk kembali?'

dan masih saya di sini,bukan kemasyhuran yang saya cari.. biarlah masa berlalu, laluan itu telah jauh dari saya..dan persimpangan itu telah lama saya tinggalkan..

sesungguhnya kehadiran sahabat-sahabat tersayang pada petang itu melerai rindu.. mereka-walau dalam laluan hidup yang berbeza,sentiasa saya doakan kebahagian,dunia dan akhirat.

malam itu-anak sedara saya datang.. bersama anaknya.. maka saya pun dapat title baru- wan ngah.. oh tidak, sudah tua rupanya,sudah bercucu?? hehe..

selasa-4syawal-

masih di rumah.. tetamu agak berkurangan.. abah dah mula berpuasa 6.. dan seperti biasa,jika saya ada di rumah, just wainting for the order from abah.. hehe.. masak tu ngah,masak ni ngah.. sampai ke malam, memasak ajerla kerjanya.. mak pulak dah mula bekerj ari ni.. adik-adik pun sama.. teringin makan itu dan ini..

hari ni gak, buat biskut almond london.. ni kes balik lewat,tak sempat buat sebelum raya,jadilah kuih selepas raya.. mak siap beli barang awal-awal lagi.. so, dapatlah around 700 biji almond london ari tu..

rabu 5 syawal-

di rumah lagi.. spend my last time before pulang ke kampus..

berhenti di sini..
akan bersambung dengan gmbar2 raya..
dan kisah 6 syawal..
yang akan lebih 'bernostalgia'
.......

'o ARrahman.. let me keep smiling.. even the tears showering my heart..'
ALLAHU AL-MUSTA'AN


Wednesday, October 10, 2007

MOOD: HAPPY

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

online dari library,selepas mencari bahan-bahan untuk ass. akan pulang malam ni, bersama buku-buku rujukan.. cuti seminggu di rumah,harap mampu mencuri masa untuk siapkan tugasan yang berbaki.. (mudah-mudahan.. Ameen)

malam ini jam 9 lebih kurang,sejarah negara terlakar, angkasawan pertama akan menjejak angkasa.. apapun khabar/cerita di sebalik penghantaran angkasawan yang melibatkan kos 95 juta tu,terselit juga rasa bangga, moga manfaatnya nanti ada buat kemajuan ummat (maju itu something yang 'nisbi' juga pada saya).. dan buat angkasawan negara yang pertama, moga perjalanan diberkati, bukan setakat nama Malaysia yang dibawa, juga nama Muslim... Islam itu tidak pernah menjadi sebab kemunduran.. malah lebih maju dan membawa kemajuan...

dalam entry lalu, saya sebutkan, Ramadhan ini hadir bersama keberkatannya, dan saya berkongsi kegembiraan sahabat-sahabat,yang temui jalan mereka di bulan barakah ini.. malam tadi waktu online dengan N di YM, saya dikhabarkan dengan satu lagi berita gembira.. sangat gembira mendengarnya..

N, thanks to share with me the good news.. (kata N-Tikah orang ke-5 tahu).. so proud with your decision to step forward eventhough it is still early..betul kan, perancangan Allah lebih baik???
And i want to wish congratulation in advance to her.. i want her know, how lucky is she..
N, Tikah dah explore, dia pun bukan calang-calang orangnya kan?? kalau tak masakan terpilih untuk exchange program kat University Sharjah,UAE tu.. (mesti N pelik ni.. advance nya tikah?? hehe- biasala, 'networking bagus' ) so you are lucky also..

kan janji Nabi- dipilih wanita kerana 4 perkara-kecantikannya,keturunannya,hartanya dan agamanya, maka pilihlah kerana agamanya,pasti kamu beruntung.

so, i pray for happiness and blessings of Allah showers both of you.. waiting for the official announcement from you soon,before N fly to oversea, Insya Allah..

now, saya dapat rasakan kegembiraan sahabat baik saya ni..mesti senyum je memanjang nie.. N said:


N rasa Ramadhan ni yang terbaik untuk N, dari segi pengisian (ibadah) dan sebab rasa dah jumpa someone yang akan lengkapkan hidup N
(N jiwang.. heheh)

Alhamdulillah, moga kebahagiaan tu berterusan.. dan moga-moga bertambah kesyukuran padaNYA..

hanya mampu menumpang gembira.. masih menunggu doa-doa saya dikabulkan.. never give up dengan janji Allah.. Dia akan kabulkan,atau lewatkan dan beri pada masa yang terbaik si sisi DIA, atau menidakkannya, lalu menggantikan dengan lebih baik dari apa yang kita mohon.. lalu, seharusnya kita jadi orang yang paling bersyukur !

n still ingat apa yang N kata:

jalannya mungkin berliku, tapi buahnya nanti pasti lebih manis
(angguk tanda setuju..no objection at all)

Allahu Al-Musta'an

Tuesday, October 09, 2007

salam aidilfitri..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


Get Your Graphic Here

SEMOGA AIDILFITRI DISAMBUT PENUH KESYUKURAN..
(JIKA KAMU BERSYUKUR,
PASTI AKU (ALLAH) AKAN TAMBAHKAN NIKMATKU KE ATAS KAMU,
TETAPI JIKA KAMU KUFUR,
INGATLAH SESUNGGUHNYA AZABKU AMAT PEDIH)

DENGAN TAKBIR DAN TAHMID..
TANDA KEJAYAAN MENCAPAI VISI RAMADHAN..
MOGA SILATURRAHIM DIERATKAN
MAHABBAH DIKUATKAN


Get Your Graphic Here


SALAM AIDILFITRI 1428H
كل عام وأنتم بخير
MAAF ZAHIR DAN BATIN
dari kami sekeluarga:
JAMALUDIN BIN MOHAMAD
KHALIJAH MOHD SHARIF
MOHD AMIR WAFI & SITI NORFAEZAH
NUR ATIKAH
MOHD NAZIFI
NUR ILMIAH
NUR IZZATI
NURUL SYUHADA
AMRAN MUNAWAR
NUR IZYANI

(Jemput datang ke rumah.. tapi dinasihatkan memaklumkan dulu,dikhuatiri tuan rumah keluar menziarahi saudara mara)

menjelang syawal..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

menjelang aidilfitri...
minggu lalu saya menghadiri AGM ANnual General Meeting) Arabic Debating Club, IIUM.. bersama iftar sekali..

buat pimpinan baru, selamat mejalankan amanah dengan penuh dedikasi.. buat adik Nazirul Mubin dan Sarah,selamat meneruskan lestari khidmat ADC untuk warga iium, Insya Allah..

saat bertemu Syaza (Vice President sesi lepas)tergambar ceria di wajahnya, tanda lega melepaskan amanah ini kepada penggantinya selepas memikulnya untuk satu sesi.'lega,tapi masih banyak perlu dilakukan,' ulasnya ringkas.. dan saya mengerti perasaannya, itulah yang saya rasakan, saat menyerahkan jawatan itu kepadanya, setahun yang lalu..

ADC berusia 4 tahun kini, bermula dengan Nazri (1st president), Azhan, diikuti radzi dan kini Nazirul Mubin.. dengan bantuan kak Fatihah (1st VP), saya,syaza dan kini Sarah, saya mendoakan moga ADC terus maju,memberi khidmatnya buat warga IIUm, dalam menyebarkan BA. moga adik2 ni akan datang dengan idea-idea baru, selari dengan tuntutan masa yang amat mementingkan softskills...


Petang tadi, iftar bersama comradeans, sebelum kebanyakannya pulang berhari raya keesokannya.. macam biasa, bila comradeans bertemu, meriah dan ceria.. ukhwah ini dieratkan engan berkongsi kegembiraan waktu berbuka.. sebelum berpisah, ucapan salam lebaran,saling bermaafan dan berkirim salam sesama keluarga. Insya Allah, jumpa lagi AGM COMRADE+ Majlis Sambutan Aidilfitri 21 oktober nanti...

saya akan pulang ke mentakab esok (rabu malam,selepas iftar).. Insya Allah, rumah bonda akan dipenuhi semua adik beradik (8orang + kakak ipar) menjelang jumaat nanti.. dan macam biasa, sejak wan tinggal bersama kami dan merayakan aidilfitri di taman saga, laman ayahbonda akan menerima kunjungan sanak-saudara, rakan taulan.. moga ukhwah dan silaturrahim ini erat dengan kehadiran syawal..

"kasihilah mahkluk di bumi,nescaya kamu akan dikasihi makhluk dilangit'
'barangsiapa yang tidak mengasihi,dia tidak akan dikasihi'

Friday, October 05, 2007

lukisan jiwa

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

seminggu terakhir di bulan Ramadhan.. apa khabar puasa kita? tadarus sampai ke mana? malamnya,berhias rayuan cintaNYA? atau masih berkabung dengkur yang panjang?
terisikah makna sabar? terertikah makna syukur? dan kala mereka berlumba mengejar mahmudah, masihkah kita tegar memegang mazmumah? moga malam-malam terakhir di bulan kekasih ini, kian giat kita merayu cintaNYA...

***
jumaat,sayyidul ayyam yang tenang.. kelas taqwim wal ikhtibar berakhir jam 6 petang, agak meletihkan, 3 jam kelas tanpa henti di petang ramadhan begini. lalu dibisikkan pada diri, kuatlah, mujahdah ramadhan ini cuma sedikit jika dibandingkan para Sahabat dalam ghazwah badar,atau juang mereka dalam Fathu Makkah.. dan bukankah janjiNYA- barangsiapa meneroka satu jalan untuk menuntut ilmu, akan dimudahkannya jalan ke syurga. JannahMu.. apa lagi yang lebih hebat dari kurniaan itu???

usai solat asar di masjid, saya ke Bazar Ramadhan uia.. membeli juadah berbuka, nasi dan lauk pauk sekadarnya. kuih muih serba sedikit untuk dibawa ke bilik Che da, hari ini,janji saya untuk iftar bersamanya, juga bersama Sarah. rindu dengan mereka, kekangan masa pengajian master ni, agak jarang berjumpa mereka, teman sebilik lewat perjuangan undergraduate dulu. dan pastinya ada keropok lekor,kerana saya tahu, che da amat gemarkan juadah ni. orang terengganu la katakan.. dan petang tadi, iftar kami bersama-sama,terlerai rindu pada mereka...

*****

ramadhan ini, banyak khabar gembira yang saya terima.. Jannah dan Masud bakal bergelar ibu dan bapa.. khabar gembira dari sarah dan jah (ehem ehem).. dan pelbagai lagi.. saya tumpang gembira untuk semuanya.. Insya Allah, moga dikumpulkan kalian dalam kasihNYa.. buat sarah dan jah.. Maha Suci Allah, moga terhapus segala air mata kini, dan sesungguhNya, DIA telah beri kurniaan yang lebih baik kan?? doa saya sentiasa mengiringi kalian...

****
aidilfitri menjelang.. persiapan??ala kadar aje.. takda perasaan sangat nak beraya.. masih punya banyak tugas perlu diselesaikan.. lagipun,dah tua begini,pengertian raya dah berkurang.. kegembiraan itu hadir bila berkumpul bersama keluarga serta rakan taulan,mengeratkan hubungan yang dibatasi masa dan tugas masing-masing,mengeratkan ukhwa dan persaudaraan..

baju raya-siap lepas raya,gara-gara lewat tempah. tupun awalnya saya tak merancang nak beli baju baru, tapi bila mak dah belikan kain pasang,tempah ajala. siap 30hb (bukan baju raya ni,baju periksa-coz waktu tu tengah final exam dah).. pun, still have 3 pasang baju yang baru sekali dipakai.. baju 'boria' yang sekali dipakai masa walimah abang long jun lalu, jubah yang saya pakai waktu terima ijazah,dan baju kurung Pahang yang kak long jahitkan,baru sekali dipakai malam apresiasi COMRADE dulu.. hmm.. more than enough tu..

kuih raya n juadah lain- macam biasa,tradisi keluarga, semuanya home made. dari kuih muih,lemang,ketupat dsb.. bab kuih, tahun ni saya serahkan pada mimi,adik saya yang sedang bercuti di rumah.. coz saya hanya akan pulang 2 hari sebelum raya so tak tahulah,maybe tak sempat nak buat kuih dah... cuma masih harap sempat untuk menganyam ketupat,dan tolong emak buat lemang.. ura-ura mak kata, tahun ni beli aje lemang tue.. saya faham,kesihatan mak yang tak berapa baik,abah pun dah tak berapa larat.. tapi wan dah mula bising-bising, sempat bisik kat saya-"ngah balikla awal sikit, wan tak nak makan lemang beli.. tak sedap.."

semuanyamasih bergantung pada keadaan.. masih berharap, diberi kesihatan yang baik dan kekuatan.. sempat berbakti, untuk juadah sekeluarga dan tetamu...

*****
ini 'amaran' dari Asma' sejak awal sem,mula-mula daftarkan diri dulu. katanya- Please my dear, jangan lemah semangat.. aku amik master ni,aku seronok tengok ko sentiasa bersemangat, kalau kau down,aku down jugak"

dan malam semalam- sewaktu bertandang di bilik mereka, my dear Asma' said-cepat nasihatkan aku n kak siti,kitorang tengah down ni. ada orang kata macam-macam pasal course yang kita amik ni..

buat my dear asma', kak siti khadijah,shaifura n aisyah.. my coursemates sekarang.. jangan sekali-kali putus asa.. we just in the beginning of the journey.. pedulikan kata orang yang memperkecilkan kita dan apa yang kita buat.. percayalah, ini jalan kita, bila Allah tentukan kita di sini,maknya ad sesuatu yang baik untuk kita di sini..nak belajar,nak tuntut ilmu, apapun bidang,apapun takhassus, yang penting kita letakkan usaha.. bila kita belajar untuk jadikan diri orang berilmu, rezeki dunia akan datang sendiri.. bukankah janjiNYA,barangsiapa meneroka satu jalan untuk cariilmu,akan dimudahkan jalan menuju jannahNYA??

yag penting bukan ilmu itu, yang penting nilaian yang kita kutip dari ilmu.. tak terasakah nikmatNYA,bila kita baca alunan quran,atau mendengarnya,kita memahaminya, dan terasa seperti seruan itu ditujukan satu persatu kepada kita,kerana kita memahami bahasanya...

dan saat kita pelajari tentang taqwim dan ikhtibar, kita kembalikan kepada diri,tiap ujian Allah pada kita,adakah kita susuli dengan mutaba'ah (follow up) di mana kita sebenarnya, bukankah ciri penting ikhtibar itu adalah disusuli dengan follow up untuk islah??

tidak ternampakkah maknanya,bila belajar ilmu lughah an nafis atau psikolinguistik itu,betapa kita punya teori untuk dipraktikkan bila menjadi ibu kelak,bagaimana iktisab lughah di kalangan anak-anak,dan bagaimana seharusnya dikembangkan akal mereka sejak kecil..

dan kita pelajari syllabus design, tentang peri pentingnya ahdaf (objektif), mawad,turuq tadris dan taqwim untuk menjayakan manhaj.. kita kembali kepada diri, setiap hari,bagaimana kita mentatbiqkan manhaj iman dalam diri, jelaskah kita dengan ahdafnya (tujuannya),bagaimakah kita praktikkannya,cara apakah kita sampaikannya untuk diri dan orang lain,dan adakah kita sering muhasabah dan taqwim diri kita atas manhaj iman itu???

dear friends..
jangan sekali-kali berputus asa, tiap kesusahan ini, inilah perjuangan kita.. dan masih banyak kesusahan yang kan kita tempuh kelak.. tapi percayalah..
inna ma'al 'usri yusra..

dan kerana definisi 'najah' itu tiada takat ukurannya, kita berhak berusaha, 'najah' apa sebenarnya yang kita kejar dalam hidup ini..
mereka yang berkata..biarkan mereka terus berkata..
hidup ini.. tak seharusnya disandarkan dengan pujian
dan tak seharusnya di lemahkan dengan kejian
tapi setiap cabaran yang mendatang..
cukuplah usaha kita,dan tawakkal kita padaNYA
faiza 'azamta,fatawakkal 'alallah!

*****
sebenarnya,saat ini, saya menulis kerana keresahan...
ada sesuatu yang mengannggu fikiran..
Ya Allah, kumohon keberkatan dan kemuliaan ramadhan ini
di ungkaikan setiap simpulan
diberi pengertian setiap kekusutan
dihadirkan jawapan setiap persoalan
biar tenang resah di dada
biar hilang kabut di jiwa..

*****

tadabbur:: kita sering berdoa.. dalam sujud,usai solat..
berdoalah tiap masa dan ketika.. kerana doa yang sebati dalam jiwa akan melahirkan 'power of soul'.. di situlah lahirnya keterikatan jiwa dengan Ar-Rahman, dan penggantungan pada kekuasaanNYA... Allahu Akbar..

jangan tinggalkan..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Jangan tinggalkan aku
tanpa keinsafan
tanpa pengertian
tanpa keampunan

jangan tinggalkan aku
tanpa kejayaan
tanpa ketaqwaan

dan kelak bila kau pergi
pemergianmu ditangisi
para Illiyyin dan muqarrabin
sebelum bertemu lagi
11 purnama mendatang
moga masih ada kesempatan
meluah cinta di musim mendatang
belajar pengertian taqwa
meneguk madu cinta
malam bercahaya
lebih hebat dari seribu bulan..

Wednesday, October 03, 2007

iftar di KBMC

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

assalamualaikum semua...

semalam.. iftar di Kampung baru Medical Centre.. petang semalam,saya menziarahi Kak Yah- akak ipar mok ana yang menjalani pembedahan di KBMC..

Jalinan persahabatan saya dan mok ana,bukan sekadar kami berdua,malah melibatkan ahli keluarga yang lain.. saya mengenali Kak Yah sejak beberapa tahun yang lalu (2 tahun mungkin??) coz menziarahi mok ana di rumahnya di Kelantan,diikuti menziarahi rumahnya di selayang..

petang semalam,Kak Yah dah sedar.. keadaannya pun stabil.. ada bersama suaminya,yang juga abg sulung mok ana,Kak mah (akak mok ana) dan bonda mok ana..

petang semalam, kami (saya,mok ana,kak engku dan nora) membeli makanan iftar di Bazar kg. Baru.. hm.. macam-macam ada,tapi akhirnya kami memilih nasi kukus ayam berempah dan air cendol,dengan beberapa jenis kuih muih..

Kami iftar dalam bilik pesakit,dengan hamparan surat khabar,beramai-ramai. Then abg Din (abg mok ana) membayar harga segala makanan yang dibeli.. barakallahu fiik..

usai iftar,kami solat di KBMC.. ada jururawat india yang amat peramah menunjukkan kami tempat solat,tempat ambil air sembahyang,malah bertanya kami sama ada memiliki telekung atau tidak,serta menghamparkan sejadah ke arah kiblat! Subhanallah.. moga Allah beri hidayah pada dia untuk memeluk islam..

usai solat,tiba masa pulang ke uia.. dan kepulangan kami diiringi duit raya oleh emak mok ana.. huhu.. terima kasih daun keladi, barakallahu fiik..

entry ini- dedicate untuk mok ana.. saya sayang mok ana..macam kakak saya sendiri.. sem ni dah final sem dia MA comparative law.. sem depan, saya akan sunyi tanpa mok ana..

n saya doakan, mok ana akan tabah hadapi syawal tahun ni..
tahun lepas, ayah mok ana kembali bertemuNYA, di malam raya, saat takbir hebat dilaungkan..

'ala kulli hal, love u so much..!!

**
oktober menjelma..setahun lagi, Insya Allah, akan tamat kembara saya menggenggam MA ini. Insya Allah, masa akan berlalu dengan pantas, dan saya berdoa dimudahkan segalanya untuk saya..

Surat perjanjian pinjaman pendidikan Yayasan Pahang dah samapai di rumah. Pinjaman diluluskan RM10k lebih kurang.. sekadar mencukupi untuk bayaran yuran sepanjang pengajian (8k lebih kurang).. dan selebihnya,sikit2 menampung perbelanjaan.. agak sedih,tak dapat sepenuhnya yang saya minta..coz terpaksala meminta dan menyusahkan mak dan abah lagi.. huhu.. dah tua-tua gini, minta duit dari diorang, memang tak best..

apapun, Alhamdulillah, dari tak dapat langsung..

and now, saya berazam.. menukarkan pinjaman tersebut kepada biasiswa.. how?? work hard, work smart.. Insya Allah, i'll try my best!

Faiza 'azamta, fatawakkal 'alallah