JALALUDDIN & NUR ATIKAH

Daisypath Anniversary tickers

QURRATUN A'YUN I

Lilypie Second Birthday tickers

QURRATUN A'YUN II

Lilypie First Birthday tickers

Friday, September 22, 2006

tahniah..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

salam jumaat..sayyidul ayyam yang penuh barakah.. disinari mentari hujung sya'ban menjenguk2 ketibaan mentari ramadhan al-mubarak.. ramadhan kariim.. wallahu akram..

pagi tadi.. kami team debaters b.arab asl diraikan dihadapan staff academic n non academic irkhs sempena staff assembly.. penghargaan daripada kuliyah atas kejayaan 4th intervarsity yang lalu.. thanks to all... menerima cenderamata di hadapan lectures agak 'menggerunkan''.. maklumla pasni mesti diorang dah kenal 'muka' ni.. so jika sebelumnya aku yang agak 'pemalu' di dalam kelas perlu lebih bersaing...

tahniah buat sahabatku sewosto- safawati salim yang selamat melahirkan puteri sulungnya- nurin amirah batrisyia di kuantan semalam.. semoga kehadiran cahaya mata menyeerikan lagi hidup safa n suami.. semoga juga puteri tersebut membesar menjadi mujahidah islam, insya Allah..
tahniah jua buat angah kembar yang selamat melahirkan puteri keduanya minggu lepas.. sofea dah ada adik.. so tak leh nakal2 lagi.. tak sabar nak balik n berjumpa dengan zulaikha dania.. mesti comel..

tahniah buat semua YB baru Uia.. yang menang election semalam.. khas buat shukri n akram hareree.. moga amanah yang dipikul dilaksanakan sebaiknya.. demi melestarikan kecemerlangan taman ilmu dan budi dalam melahirkan cendiakawan2 islam, insya Allah..

buat sahabat2 yang akan ke Aring n kg. husin.. teringin sekali mengikuti kalian untuk elspedisi awal ramadhan nie.. sayangnya panggilan laman bonda lebig kuat.. ada tanggungjawab yang perlu dilaksanakan.. sebagai seorang anak dan seorang kakak... moga ekspedisi kalian dirahmatiNYA.. semoga sentiasa dalam perlindunganNYa, Insya Allah..

aku masih di sini..
sampai bila..??
sejuring cahaya yang menyinar...

jika bukan milikku
KAU ambil dari sisi..
supaya kelak tiada hati yang menangis lagi...

Tuesday, September 19, 2006

lagi.. sweet memories

bersama dean irkhs-prof azizan
senyum..
bersama all the trainers.. barakallahu fiikum..

sweet moment 4th IVADc 06

my team n team kuin(kolej universiti insaniah) + ust baihakki ;-p

my team n team udm (universiti darul iman)

final touch up before final..
we are the champion.. alhamdulillah
team uia.. afl, asl n trainers..

Monday, September 11, 2006

Alhamdulillah..Alhamdulillah

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

sesungguhnya saat ini takde apa yang mampu aku ucapkan.. melainkan kesyukuran yang tak terhingga atas nikmat dan kurniaannya ini.. dan sesungguhnya, moga nikmat ini tidak menjadikan aku lalai, leka, angkuh dan sombong..

Alhamdulillah.. akhirnya 4th intervarsity arabic debating championship 2006 berakhir dengan seribu kemanisan..

terasa baru semalam memulakan latihan intensif.. duk di library munaqasyah dengan my team mateS.. menelaah tajuk2 yang mencabar... Alhamdulillah, diberi kesempatan menajamkan akal dengan menekuni isu-isu semasa seperti penggunaan mata wang Islam (dinar emas vs euro), free trade area.. civilization dialogue vs peperangan bersenjata, .. sehinggalah tajuk2 melibatkan dunia pendidikan (open u, sistem peperiksaan, sistem hisab attendance) dan masalah2 sosial (hutang, penglibatan wanita dalam anggota keselamatan) dsb..
dan terasa baru semalam juga mengikuti latihan intensif di kenms.. di saat bumi uia sepi coz orang lain bercuti, darp pagi-petang, kami adalah pengunjung setia ke sana untuk latihan debat.. dengan bimbingan ustaz2 yang sanggup berkorban waktu cuti mereka demi melihat anak2 murid menekuni b.arab dengan baik
*tahniah ust ibrahim atas kelahiran muzdahir.. cahaya mata yang ditunggu sekian lama.. ternyata ust lebih bersemangat dan ceria sekarang..

dan hari pertandingan pun tiba.. diletakkan bersama kak yuni, sanah n taufik dalam team iium a, kami cuma berazam melakukan yang terbaik dalam setiap persembahan.. dan semanagt persaingn bersama team iium b (mas'ud, janna,izhar n ridwan) n semangat swing (k.fizza, muslim, harun n taufiq) tak pernah pudar.. satu demi satu perlawanan di lalui.. dan setiap pasukan menunjukkan prestasi terbaik..

bagi aku sendiri, jaulah 4 n 5- tajuk matawang n penglibatan wanita dalam anggota keselamtan menentang iium b adalah yang paling sengit n bebas dari tekanan.. so masing2 perform yang terbaik.. alhamdulillah, terasa sangat faedah n kebaikan training selama ni ketika mempersembah hujah.. dan aku sendiri dapat merasai.. dalam keadaan yang tanpa tekanan begitu, boleh menutur hujah dengan baik sambil mengawal kaedah lughah agar teratur dan betul.. dan alhamdulillah.. hakim2 yang menghakimi kedua-dua perlawanan (jaulah 4 n 5) mengakui sendiri mustawa yang bagus dari kedua-kedua pasukan...
malah sempat kutitip nasihat para hakim dalam memajukan diri n memperbaiki kesilapan.. juga satu tiupan semangat yang takkan henti nyalaannya.. syukran ustaz2 semua.. barakallahu fiikum

dan akhirnya.. perjuangan tiba di kemuncak.. perlawanan akhir sekali lagi menemukan kedua-dua pasukan.. dan waktu itu, aku simpanan (aku masuk 5 tajuk dan semua tajuk itu telah dipetandingkan masa pusingan awal n suku akhir) melihat rakan2 lain berdiri di atas pentas.. terasa juga cemburu.. moga aku juga diberiNYA peluang beraksi di atas pentas seperti itu suatu hari nanti, Insya Allah..

dan ketika keputusan diumumkan, masih terasa tak percaya.. terana lunak suara MC memecah gegendang telinga mengumumkan kejayaan kami.. gembira tak terkata.. melangkah ke atas pentas berpegangan tangan dengan sanah.. masih tak percaya.. bagai di awangan.. dan sesungguhnya kejayaan itu sungguh manis rasanya.. alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah...

kejayaan ini kejayaan semua.. darah yang mengalir bakat dari bonda tercinta.. tiupan semangat ayahanda.. guru2 dari sekolah rendah yang mengasuh aku menjadi berani di depan khalayak.. ust2 yang menanam kecintaan dalam bahasa arab, cikgu zaki n cikgu sarimah n great teacher khairul yang selalu melatih aku menjadi pemikir dan pemerhati yang teliti.. serta alunan pidato yang tersusun, trainer2 yang tekun membimbing.. rakan2 yang memberi sokongan.. doa dari semua yang tak pernah putus.. dan hembusan semangat seorang sahabat yang sentiasa setia mendengar tiap keluhan dan rintihan..

terima kasih semua.. kejayaan ini kejayaan kita..
buat my team mates.. sanah, kak yuni n taufik.. ALL OF U R the best!
buat masud, janna, ridwan n izhar.. kalian juga juara!
buat swing team- kak fiza, taufiq, muslim n harun.. kalian adalah pahlawan
buat semua trainer- barakallahu fiikum...
buat semua comittee- moga Allah membalas jasa n kegigihan korang.. (safuan, teruskan usaha dik.. u r future leader)

dan sesungguhnya.. kejayaan ini milik semua...
ALLAHU AKBAR!