JALALUDDIN & NUR ATIKAH

Daisypath Anniversary tickers

QURRATUN A'YUN I

Lilypie Second Birthday tickers

QURRATUN A'YUN II

Lilypie First Birthday tickers

Wednesday, September 29, 2004

all the best myself...

exam kian hampir...
Ya Allah jauhkan aku dari kemalasan..

minggu lepas pulang ke laman bonda.. huwargh.. setelah sekian lama tak balik rumah.. seronoknya.. sempat pergi ambil mykad yg baru siap n jumpa ebi n jenab kat temerloh...
selebihnya, spend my time kat umah.. hajat nak ziarah kak mawar tak tertunai coz dia dibawa berubat di kg mertuanya. jumpa sofea pun kejap jer.. dah makin montel skang... huu comelnya.. one thing yg qa suka bila tengok budak2 kecik esp. yg baru lahir- mengingati n menginsafi ridri.. dulu kita masa baru2 lahir camtula.. muka bersih jer.. sejuk mata memandang coz suci dari dosa.. kian kita membesar.. kian hilang seri itu.. kecuali kita mencari sendiri cahayaNYA.. Ya Allah.. ampuni kami.. moga hati kami sentiasa suci.. sesuci bayi yang baru lahir ini...

Thursday, September 23, 2004

coret-coret

Pengajaran dari ayat pertama yang diturunkan…
Bila nabi disuruh malaikat Jibril “bacalah!: nabi S.A.W bertanya? “apa yang perlu aku baca?”

Pengajaran yang paling besar darinya adalah: perlunya TAHU. kita perlu tahu apa yang ingin kita lakukan. Dan jika kita tak tahu, kita perlu tahu apa yang kita tak tahu.. jika tidak, sampai bila-pun kita akan jadi orang yang tak tahu…


::betul ker??::
Terkejut dapat sms eibe.. dan termenung.. memang berat nak buat keputusan yang besar macam nie.. menentukan masa depan dan kehidupan.. papun, istikharah is the best way.. hanya DIA tahu yang terbaik untuk ha
mbaNYA.. mohonlah yang terbaik dariNYA, untuk DIA dan di sisi DIA, demi iman, agama dan cintaNYA.. dan termenung seketika.. pas kak kien, giliran eibe pulak.. huhuhu.. sedihnya hilang 2 kawan… of coursela kalau jadi, takleh cam dulu lagi…

Tuesday, September 21, 2004

menghitung hari... exam dah dekat...

Salam.. seminggu pantas berlalu.. macam2 berlaku.. yang pasti hidup ni perlu diteruskan.. dan dalam setiap cabaran yang datang, moga ketabahan bertamu.. Ya Arrahim.. tanpaMu siapalah aku..

::pulang:: jumaat lalu
ke
mbali ke bumi wosto.. dalam sesi taklimat kelayakan ke uia.. untuk adik2 spm n penyerahan banner.. tak sampai 2 jam pun di sana.. gembira menabur bakti.. jumpa cikgu2.. missmurni n kak su yg baik hati.. rindunya.. tapi masa terbatas.. pun tak sempat singgah rumah.. takperla.. minggu ni nak balik.. Insya Allah..

::menghitung hari::
tak lama dah nak exam… just kena prepare.. rajin2 sket.. jangan malas2 ok… moga Allah beri kekuatan n keazaman…

sms:
bestnya tikah dapat hantar remy n dapat jumpa kwn2 lama.tahun depan tikah hantar hasnah pulak boleh? Insya Allah ada rzeki ana ke Maahad Tahfiz di Mansura. Mesir.doakan k. tadi baru lepas syafawi quran juz 22-27. kali terakhir exam kat sini. Next sem exam di darul quran utk diploma.doakan ana dapat buat yang terbaik. Exam ada 1 minggu lagi. Ok. Slam utk yang kenal ana.ilalliqa;

sender: hasnah al-hafizah
8:51:39pm
15 sep 2004

mana aci.. nak ikut gak. Tadi call mus n syafa cakap jumpa tikah n timi.bila start final? Ari 2 jumpa ebi. Take care yer. Miss u.

sender: pieyp cyg
09:06:23pm
15 sep 2004

Thursday, September 16, 2004

khabar ..

Salam.. seminggu berlalu.. macam2 cerita..

::majlis tilawah dan tahfiz telekom Malaysia Kebangsaan-Menara Telekom::

Jumaat lepas.. pergi jumpa my mum n mimi.. diorg bertanding pidato dalam majlis tilawah n tahfiz quran telekom Malaysia pkt kebangsaan. Menginap Hotel Plaza, Jalan Raja laut. Pas jumaat pergi terus ke Menara Telekom di bangsar..naik putra sampai Bangsar n ambil teksi ke sana.. taktaupun kalau naik sampai ke Kerinchi.. mubasyarah sampai ke Menara tue… sampai je, mak n mimi dah siap perse
mbahan… so duk2 situ tengok2 jerla peserta lain....
Mlm: perasmian pembukaan,, perse
mbahan hijjaz

Sabtu.. siang: bawak adik2 jalan2 pg klcc.. seronok betul mamat n yanie..
Paginya, kemanusiaan mengatasi segala … seorang pengiring peserta kontijen Kedah telah me
mbantu seorang pelancong warga Thai bersalin di bilik hotel (selang beberapa pintu dari bilik kami).. Alhamdulillah baby n ibunya selamat.. batasan agama n bangsa bukan penghalang erti kemanusiaan..
Mlm: penutup majlis n penyampaian hadiah.. keputusan diumumkan,, my mum berjaya mengekalkan kejuaraan.. mimi saguhati no. 4 tahniah.. dinner mlm tu ada perse
mbahan unic..

Ahad:
Pagi-pagi.. kontijen2 bertanding berkonvoi ke Putrajaya.. lawatan ke bandaraya pentadbiran Malaysia.. berposing sakan…
T.hari: naik jeep Telekom balik ke go
mbak.. makan kat café safiyyah ramai2..
Nice weekend…

::Alumni Wosto::
mlm selasa.. timy nak dtg bilik minta tlg ajar insya’.. tetiba kak ana call ajak ke female sport complex untuk buat banner ucapan good luck pada adik2 wosto yg akan exam tak lama lag (tmasuk adik aku la tu).. jumpa akak2 n abg senior.. buat kerja sambil mengulit kenangan.. di sana ukhwah kita bersemi… rindunya kat sekolah.. tengah ti
mbang2 nak ke sana jumaat ni.. hantar banner tu… wait n see..

::selamat berangkat ke bumi Anbiya’ ::
ptg semalam.. ke KLIA sama2 wida’ kawan2 yg akan ke bumi Anbiya’… selamat berjuang semua.. moga pulang bersama ilmu untuk menegakkan agama n bangsa… seronok tengok semangat ukhwah semua.. kawan2 dr kuim, kisdar, ukm turun.. lama dah tak jumpa kawan2 nie.. seronoknya.. masing2 sibuk bercerita, bertanya khabar… geng2 masa KIBAI ramai jumpa.. ada yang tak kenal nama (teruk tul la diri nie)..
papun.. rasa berkobar2 pastue… hm.. kiriman semangat juga utk org di sana.. majukan diri… kalau kawan2 lain boleh.. u also can do it.. make them proud of you..

Friday, September 10, 2004

renungan..

::CAHAYA ISLAM::

andai pernah di satu masa kita leka
kerna dunia yang mengasyikkan kita lupa
pintu kemapunanNya masih terbuka
rahmat dan kasihNya tiada bertepi
ke
mbali menyusur jalan yang diredhai

hati kecil yang menda
mbakan keampunan
tak terhenti dari ingatan berterusan
mendekati tuhan di sepanjang malam
menangisi setiap keterlanjuran
menginsafi diri lemah dan tak bermaya

sebagai ha
mba ciptaanNYA
tiada terlepas dari ujian
sampai masa yang dijanjikan
dike
mbalikan

agar terbela tika pertemuan
di hadapan tuhan bersaksi
usah Persia kehidupan ini
dengan amalan yang merugikan

usah bertangguh lagi
hitung diri sendiri
masa tak menunggu kita
usia meningkat tua

kini zaman berubah
hari silih berganti
masa tak menunggu kita
usia meningkat tua

orang –orang beriman menyintai tuhanNYA
mengasihi Rasulullah sayangkan agama
jika tersalah arah ke
mbalilah segera
usahakanlah semula kasih sayangNYa

oleh itu insafilah hakikat kehidupan
suburkanlah bunga iman buangkan keraguan
hanya islam me
mbawa cahaya
cara hidup yang terindah

salam di pagi yang tenang

Salam..
Jumaat yg tenang.. hati.. basahkan dengan zikrullah..
My mum n my sis bertanding hari nie.. pidato sempena majlis tilawah n tadarus quran kakitangan telekom Malaysia peringkat kebangsaan.. insya Allah nak pergi sana (menara telekom) pas zohor nie..

Tuesday, September 07, 2004

kusyukuri nikmatMu..

Assalamualaikum…
Sudah beberapa hari qa tak update blog.. banyak gak cerita menarik ingin dibicarakan

:.interview bank rakyat:.
Hari jumaat lepas.. patutnya my turn 3.40pm tapi lewat sampai 4.20.. alhamdulillah sessi berakhir ngan baik.. tapi takderla susah sangat.. just cakap2 n taaruf.. Cuma nak dapat tue, ikut rezekila coz banyak menda yg dia evaluate.. papun, kalau ada rezeki tue, Insya Allah dapat.. kalau tak dapat, mesti ada org lain yang lebih layak.. maklumla dr 5000 permohonan, dia nak 200 orang sahaja… Wallaua’lam..

:. AMC 04 .:
pas abis interview, berkejar ambil barang2 kat bilik… terus ke masjid utk program AMc- Asli motivational Course.. tapi nama dia sebenar panjang sket.. Inculcating the spirit of independence among Orang Asli.. dalam program nie qa jadi fasilitator.. satu group ngn Anding, k.Aisyah n abg. Razi.. (ramainya fasilitator??)

alhamdulillah, seronok n yang peling penting dapat belajar banyak perkara… susah gak nak minta perhatian adik2 nie.. satu masalah adalah bahasa.. kena turunkan laras bahasa serendah mungkin coz adik2 istimewa ni masih tak berapa fasih berbahasa melayu.. nak terangkan sesuatu pun,, kena terang satu2.. sebab tu kena sabar… lagi satu masalah tahap pemikiran mereka yang rendah.. so kena sabar n explain secara perlahan… kalau tak tak paham langsung..

masa le tour de UIA paling letih.. maklumla kena pusing satu kampus.. apapun, mus n kawan2 berjaya jugak habiskan semua check point… suruh diorang je berlari..akak fasi yang sorang ni tak larat nak kejar.. J

.., gembira ngn ukhwah yang terjalin nie… terima kasih warga comrade semua.. Comrade memang best..

seperkara yang perlu sangat disyukuri adalah… kesyukuran yang amat sangat coz lahir dalam keadaan sesempurna ini,, kalau compare dengan kehidupan adik2 nie.. jauh lebih baik kehidupan kita.. n banyaknya nikmat yang Allah beri pada QA.. tapi sedikit sungguh aku bersyukur…

.: motivasi n sahabat :.

Ni cerita ari isnin (semalam la tue).. pagi2 lagi.. malasnya la pergi kelas.. maybe sebab letih sangat kot pas abis program tue… tengah malas tu terpikir n tertanya diri sendiri.. napa la malas sangat nie.. sibuk2 motivasikan orang diri sendiri tak termotivasi.. malas jer rasanya… lemah jer semangat…sapa nak tolong motivasikan QA nie ?? pastu masuk kelas tilawah dalam keadaan semangat yang separuh tue..
Dalam kelas.. ustaz Tanya satu soalan dan n Qa dapat jawab soalan tue.. lalu terbitlah doa dr ustaz yang betul2 buat Qa terharu (sambil mengaminkannya banyak kali dalam hati..)) “ jayyid… mumtazah.. anti thalibah zakiyyah… just take care yourself.. read more in Arabic n mumarasah biha.. I can see that u have a bright future.. ”
Rasa semangat yang terbang tu dah termotivasi balik.. terima kasih YA Allah.. bantuanMu selalu tiba di saat aku benar2 memerlukan… Subh
anallah!

Pastu pergi kelas Nahu… tetiba terpandang seseorang yang familiar.. jeng jeng jeng.. betul ke dia nie??? Subh
anallah… dia pun terkejut… “puas ana call takde orang angkat.. terpaksa ikut mat ke kelas nak cari anti..” hm.. upa2nya dah puas sahabat yang sorang ni cari .. QA tertinggal handset kat bilik.. so nasib baik jumpa… dia pun lorat sangat kalau tak jumpa… sebenarnya next week (15.9) dia akan ke bumi anbiya’ .. Qa tumpang bangga coz dalam ramai2 tue.. dia terpilih ke sana n kiranya dalam bacth kami (masa sekolah) dia membawa cita2 kami semua ke sana.. Maattaufiiq sahabatku… dan dia minta maaf, minta restu n minta doakan dia, 0-0 katanya atas apa yang pernah berlaku antara kami.. (hehe.. rahsia tue..) papun, QA dah lama maafkan dia,, tukan cerita lama.. papun selamat berjuang di Ardul Kinanah…
Terima kasih kerana masih mengingati sahabatmu ini… takleh janji nak pergi hantar wida’ kat sana coz dengar2nya mlm 15 tu ada 2nd mid term…

Okla.. dah panjang dah tue… Thanks Allah for everything.. moga aku ha
mba yang bersyukur…

Friday, September 03, 2004

sayyidul ayam yang tenang...

jumaat datang lagi.. terasa cepat masa berlalu.. hari ni dah 3 sept. 2004.. dah masuk bulan rejab.. dan ramadhan akan tiba jua tak lama lagi.. kadang2 terasa masa terlalu cepat berlari.. kadang2 rasa lambat (terutama kalau tengah tunggu sesuatu- -) tapi yang pasti masa akan terus berlalu... hingga sampai akhir dunia... moga tika itu.. masih teguh berpegang pada janji ketika mula2 dilahirkan dulu... ALLAHUMMA THABBIT QULUBANA ALA DIINIKA WA ALA THOATIKA..
kejap lagi nak jenguk ITD audi.. persiapan terakhir utk comrade.. tadi dah pergi tapi takde sorang manusia pun... so singgah lab kejap.. utk program nie... aku jadi fasilitator... moga leh jadi fasi yang baik.. nak didik org lain. moga aku terdidik dulu.. Ya allah, didiklah aku...

::11.9 nanti kenduri Aqiqah untuk CT Aisya Sofea.. mimi minta aku balik coz masa tu mak n mimi takder kat umah.. pergi pidato telekom kat bangsar nie.. sian pulak kat angah n cik kinah... akupun tak tau lagi.. takat ni tarikh tu memang takde apa2 plan lagi.. tapi rasanya nak siapkan ass. translation ASAP. kalau takde apa2 insya Allah boleh balik.

:: tengok jadual exam... alhamdulillah jadual tu cam menyebelahi aku.. rasanya tak memberatkan.. dan ada kosong 5 hari tu leh balik puasa kat umah... :;

:: something yang mengganggu fikiran... aku ni .. selalu cam nie... SOBRUN JAMIIL.. masanya akan tiba jua... ::

buat semua committee "INCULCATING THE SPIRIT OF INDEPENDENCE AMONG ORANG ASLI" ( AMC 04 ) moga dapat lakukan yang terbaik... moga keikhlasan terpancar dari hati membuahkan kejayaan, insya Allah...

:: 3.40pm:: STAD meeting room :: ready to go??? interview biasiswa bank rakyat :: Ya Allah Engkau tahu apa yang terbaik untuk hambaMu ini.. dan yang terbaik dariMU itulah yang aku harapkan.::

Thursday, September 02, 2004

ubat letih

khamis malam jumaat.. sayyidul ayyam yang tenang..

ubat letih... seringkali terdengar keluhan letih.. assignment yang bertimbun, berkejar ke kelas, discussion dan sebagainya..
penawar keletihan.. seperti yang diajar Rasulullah kepada puteri kesayangan baginda.. ucapkanlah SUBHANALLAH, ALHAMDULILLAH, LAILAHAILLALLAH, ALLAHUAKBAR 33X
setiap malam sebelum tidur... insya Allah.. bukankah kalimah2 inilah yang meringankan beban malalaikat yang memegang arays??

Wednesday, September 01, 2004

interview

hm.. salam buat semua.. ari ni.. takde apa2 citer2 menarik.. last touch up ass. class. reff. nak submit sok.. ( suka tul wat kerja last minute.. bila nak berubah nie..??)

tengok list candidates for biasiswa bank rakyat.. so my turn to be interviewed this friday... hm.. cam nervous jer.. tapi pas tipon my senior yg pernah lalui menda yg sama cam lega sket..

teringat doa dhuha..

allahumma inna ad-dhuha dhuhaka, wajamalaha jamalka, wal quwwata quwwataka, walqudrata qudrataka.. ALLAHUMMA IN KANA RIZQI FISSAMA'IE FAANZILHU, WAIN KANA FIL ARDHI FAAHKRIJHU, WAIN KANA BA;IDAN FAQWARRIGHU, WAIN KANA HARAMAN FATHAHHIRHU, BIHAQQI DHUHAIKA WAJAMALIKA WAL ISMATUKA WALQUWWATUKA WALQUDRATUKA..

FAHABLI YA WAHHAB 'ILMAN WAHIKMATAN,WARZUQNI YA RAZZAQ, KUN LI MUSAHHILAN..


HANYA YANG TERBAIK DARIMU, UNTUK AGAMAKU KUHARAPKAN..