JALALUDDIN & NUR ATIKAH

Daisypath Anniversary tickers

QURRATUN A'YUN I

Lilypie Second Birthday tickers

QURRATUN A'YUN II

Lilypie First Birthday tickers

Monday, January 31, 2005

tour de gombak

sabtu 29 jan 2005

huhuhu,, pagi2 dah kena bangun kelas leadership.. pergi kelas tetiba trainer bagitau kelas ari ni dipanjangkan kepada 4 jam.. huhuhu tensen giler.. maknanya kelas dr 8-12.. camner nie???
akhir nya kelaspun berakhir 11.30 pagi.. rasa terseksa sungguh menunggu masa berlalu.. huhuhu..

my cousin sms.. dia ada kat uia coz wakili KUKTEM ke seminar keusahawanan.. Long Syafika anak kepada MAk cu, adik bongsu mak.. so janji ngn dia jumpa kat econs cafe kul 12.15..

tunggu kat econs cafe.. dah 12.15 tak nampak lagi batang hidung budak nie.. mujur ada salhani, adik junior (roomate) masa kat matriks lu.. so borak2 ngn dia.. lama gak bercerita.. belakungsawa .. moga sal tabah.. sorry kak tikah tak tahu langsung psal berita kembalinya ayahanda Sal ke Rahmatullah 2 minggu sebelum Raya Puasa dulu.. hmm teruknya atikah!!

12.45.. baru jumpa my cousin.. lambat keluar dari sseminar.. pepun okla.. jumpa kejap jer..

::tour de gombak::

program lawatan ke muzeum org asli, gombak anjuran bureau r n D COMRADE,, seronok.. banyak pengetahuan dapat.. terutama tentang suku kaum orang asli,adat istiadat, tempat kediaman n lain2 lagi.. lawatan disertai 30 orang ahli n lebih kurang 10 committee.. tahniah biro r n d..

paling best masa treasure hunt... my group menang.. :-) tahniah atas kerjasama semua..
balik dah petang.. malam:: takde kerja la tu.. pergi tengok tv kat safiyyah (kali kedua sejak menjejaki uia gombak) ngn jah.. tengok drama titik2 noda.. drama yang ada moral.. lagipun memang nak tengok rosyam nor n elli suriati berlakon.. hehe.. tak der kerja la tu.. ( sebab ingat mimi cakap rosyam nor tu .... )

ahad 30 jan

pagi- pergi ke rumah anak2 yatim/ org kurang berkemampuan- asrama kasih sayang.. perbincangan ngn pengetua rumah tu- Us Ab. Rahman.. ( rujuk ruangan nur ilahi Mingguan Wanita 2 minggu lepas ) untuk program di sana.. insya Allah biro modul akan merangka program mingguan ( cam tuisyen, ajar Quran) untuk adik2 di sini.. dan beberapa program lain cam kem motivasi/ maal hijrah bersama mereka.. untuk siapa lagi kasih sayang kita???


sok malam; munazarah ( debat arab).. audition utk tentukan mustawa ( tahap) masing2.. maattaufiiq wannajah..



Friday, January 28, 2005

ragam kehidupan

25 JANUARY..

CUTI THAIPUSAM..

Rombongan COMRADE ke gunung senyum… untuk survey tempat induction course n perbincangan apa yang patut… singgah makan t.hari kat taman saga.. thanks mimi tlg masak.. mcm tsunami.. sekali sapu.. licin summer pinggan mangkuk J

Singgah ke raub, lawatan mahabbah n kemudiannya ke kg. chat. Lipis.. umah head com tnt Comrade..

Rumah itu
Tempat kami menjalin kasih
Terdengar teguran tulus ayah
Terngiang nasihat mulus ibu
Penuh kasih
Penuh sayang

Rumah itu..
Tempat kami adik beradik berkumpul mesra
Bergurau senda
Adakala berkejar-kejaran
Berkelahi dalam senda
Usik mengusik menambah mesra

Rumah itu
Lambang kasih sayang
Meniti titian kehidupan..


Namun kini..
Tiada senyuman ibu menyambut kepulangan
Tiada pelukan ayah menyambut kedatangan
Tiada hilai tawa
Tiada gurau senda

Yang tinggal Cuma rumah usang
Yang mesra Cuma unggas senja
Yang tersenyum kelawar rimba
Yang ketawa Cuma anai2 membuat rumah

Dimamah usia..
Segalanya tinggal kenangan
Namun kasih mereka beraja di hati
Bekalan perjalanan diri
Kasih mereka abadi di qalbii
Peneguh ranjau dan duri..

Rumah itu,,
Aku pasti kembali lagi
Mengutip memori..

yaumul miilad..

24. JANUARY 1984-24 JANUARY 2005

20 TAHUN BERLALU..
Menginjak usia.. moga kasihNya mengiringi perjalanan n saki baki kehidupan ini.. Ya Rabb.. jangan Engkau biarkan aku walau sekelip matapun.. permudahkan setiap urusan..
hati2 kami atas kasih sayang dan iman kepadaMU..

eidul adha mahabbah project

20-23/1.05

Eid Adha Mahabbah Project…

COMRADE beraya di kg. Husin, sg Siput, Perak..
Rombongan sampai sehari sebelum raya.. (QA tak ikut serta-hanya ke sana pada raya kedua).. Korban 2 ekor lembu sumbangan Masjid Sultan Haji Ahmad Shah UIA.. dengarnya jenuh jugakla mereka ‘dikenakan’ lembu2 nie.. J

Kedatangan ke kg Husin kali ini disertai lebih kurang 20 org international student.. so.. so happy to see different faces here.. unity in Islam.. indahnya ukhwah..

Dan daging2 korban diagihkan kepada penduduk2 org asli di perkampungan sekitar..

Pertemuan dgn tok batin:::

Angat gembira hati tok batin n anak1 buahnya coz menurut mereka.. biasanya mereka hanya dapat tengok muka2 foreigner ni dalam tv jer.. so kali ni dapat jumpa depan mata… walaupun cam ayam n itik bercakap .. tapi masing2 menunjukkan kemesraan.. Alhamdulillah inilah indahnya islam kan?? Tiada batasan kaum/warna kulit/ bahasa.. kita disatukan di bawah kalimah LAILAHAILLAH MUHAMMADARRASULULLAH..
SUBHANALLAH!


23 JAN: HAPPY BIRTHDAY KAK YATIO MY ROOMATE.. MOGA KAK TI DIBERKATI N DIRAHMATI SELALU.. LOVE U LOTS.. THANKS FOR EVERYTHING..

Friday, January 14, 2005

selamat bercuti

selamat bercuti buat semua student uiam.. hmm cuti ker?? macam tak cuti jer.. coz kerja menunggu.. banyaknyer.. ada 2 ass yang nak submit 1st day pas cuti.. pastu ada midterm berderet2 minggu pertama pas cuti.. raya hajie.. eid mubarak.. tapi ptg raya pertama dah nak balik ke uia coz esoknya pagi2 nak join program korban bersama org asli di kg husin...

ustazah aminah.. bila qa bagitau jer nak balik cuti awal2 lagi dah ajak pergi wosto.. tidur kat sana.. hm.. rindu gak kat wosto.. yerla.. tempat jatuh lagikan dikenang.. apatah lagi tempat bermanja.. tengokla kalau ada masa.. insya Allah..

malam tadi.. uruskan meeting untuk Dakwah And Research Induction Course utk new members of COMRADE.. moga2 semua urusan berjalan lancar.. Ya Allah permudahkanlah...
Qa gantikan org jer.. coz sebenarnya org lain yang handle.. tapi dengann kuasa Allah, tuan director program jatuh sakit.. and petang tadi...

lawat sahabat tue yang juga director program/ head com education comrade- Tia yang tiba2 disahkan menghidap appendiks.. dan bila tau jer dah kritikal sakit tu coz appendiks dah pecah.. dan segera pembedahan dijalankan.. Alhamdulillah dah selamat..

insya Allah Tia akan cepat sembuh.. Tia kuat semangat orangnya.. SYAFAKiLLAH.. ramai gak member2 comrade datang.. konvoi 3 kereta dari uia.. ex-comrade pun nampak ada 2 3 orang tadi.. inilah indahnya comrade.. susah senang bersama.. indahnya ukhwah, indahnya islam.. Allahuakbar!

hm.. kampus dah mula sunyi.. tapi cam takde perasaan jer nak balik umah.. dengan kerja yang berderet2 tue.. cam tak semangat jer.. papun.. sok nak balik jugak.. doakan perjalanan selamat..

salam buat semua..
menghitung hari..
menginjak usia..
kedewasaan..??
kematangan..??
keimanan..??
ketaqwaan,,??

tegarkah diri??