JALALUDDIN & NUR ATIKAH

Daisypath Anniversary tickers

QURRATUN A'YUN I

Lilypie Second Birthday tickers

QURRATUN A'YUN II

Lilypie First Birthday tickers

Thursday, August 20, 2009

di Ambang Ramadhan...




بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله... السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

1

Minggu demi minggu berlalu amat pantas..

Aik, dah hari Jumaat? Itula dialog saya selalunya bersama kawan-kawan sekelas.. Amat pantas masa berlalu..dan sesungguhnya masa yang berlalu itu mengingatkan kita tentang firmanNYa:

“Demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali orang yang beriman dan beramal soleh, berpesan-pesan dengan kebenaran, berpesan-pesan dengan kesabaran” (Surah Al-‘Asr)

2

Petang tadi kelas Dr Kamal di batalkan. Maka kami sekelas mengambil keputusan untuk membuat aktiviti keceriaan. Ye cikgu-cikgu, jangan malas-malas hias kelas, nanti kena jadi cikgu kelas kena fikir jugak bagaimana nak ceriakan kelas. Aktiviti berlangsung dengan meriah sekali.. Let the pictures tell more..

Seriusnya Teacher Mastura??...

Teacher Mastura kepenatan.. Ustazah-ustazah khusuk lagi mewarna...

khusyuknya Teacher Doris? Ustazah Hafizah,Ustazah Syuhada dan Ustazah Elya senyum jer...

Teacher Stephanie dan Ustazah Baizura.. Warna ke conteng tu ? ;-)

Teacher Mona dan Ustazah Halimah.. lekat betul-betul, jangan cabut sudah...

HASILNYA?

kelas pun dah berubah rupa.. nanti saya tunjukkan bagaimana..

Sebab ada beberapa perkara yang tak siap lagi .. ;-)

3

Selamat Pagi Auntie Tikah..

Seronok betul pagi-pagi dapat MMS dari Amjad. Semakin comel la kamu Amjad! Ni Auntie geram tengok nie..Hopefully nanti dapat jumpa Amjad. Buat Abi dan Ummi Amjad, Selamat berpuasa. Kirim salam untuk keluarga di Kelantan dan Johor.

4

Ahlan Ya Ramadhan…

Selamat datang bulan pesta Ibadah.. Ayuh kita rebut sebanyaknya peluang Ramadhan.. Ayuh Imarahkan Ramadhan, umpama ia yang terakhir untuk kita.. Siapa tahu, kita tak punya peluang lagi bertemu Ramadhan akan datang..?

Saya rindukan Ramadhan 2 tahun lalu, saat saya baru bergelar pelajar sarjana. Kerja yang banyak. Subjek yang susah . Assignment yang bertimbun, presentation yang terhimpun. Dan keinginan mengisi Ramadhan dengan pesta Ibadah. Namun Alhamdulillah, DIA memberi kekuatan yang luarbiasa. Masa bagai terhenti. Satu persatu kerja disiapkan dalam hambatan waktu. Dalam segala kekangan itu, saya merasai manisnya Ramadhan tahun itu. Biarpun hanya mampu melelapkan mata sejam dua saban hari, namun DIA sesungguhnya telah mengurniakan masa dan Ramadhan yang amat istimewa kala itu. Dan kemuncaknya, keputusan peperiksaan berterbangan warna di penghujung sem itu. Alhamdulillah. Alhamdulillah.Alhamdulillah.

Saya inginkan semangat itu kembali lagi untuk saya mewarna Ramadhan tahun ini. Mohon diberi kekuatan menyiapkan segala tugasan dan tanggungjawab. MOhon dihadiahkan Ramadhan seistimewa,malah lebih istimewa dari itu. Ya Allah, jemputlan hambaMU ini menjadi tetamu istimewa Ramadhan kali ini. Moga-moga diberi kekuatan..

FASTABIQUU AL-KHAIRAAT…


Thursday, August 13, 2009

AlFatihah..

Bersama Arwah dan Rabbani- Dinner Tabung Haji dan Asrama Baitul Ummah, Julai tahun lalu...

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله... السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Al-Fatihah buat Asri Rabbani...

Saya membesar dengan nasyid-nasyid alunan Arwah ketika bersama Nada Murni.. Nasyid- nasyid seperti Mari Mara Menuju cita-cita,Ibu Mithali, Nun Di sana, Di Pondok Kecil amat dekat di hati.. SEmentelahan pula, saya aktif menjadi solo nasyid ketika sekolah rendah.. (Solo Nasyid? huhu).. Maka nasyid-nasyid dendangan Arwah sentiasa bermain di bibir. Malah bukan setakat dendangannya, liriknya juga sentiasa menusuk jiwa dan hati.. Malah saya masih ingat ketika kecil dulu saya mempunyai sebuah buku yang di dalamnya terdapat berpuluh-puluh lirik lagu nasyid Nada Murni. (Mana entah buku tu sekarang, dah hilang). Buku koleksi lagu nasyid itu menjadi buku kesayangan saya.

Buat Arwah, amat banyak jasanya.. Saya percaya ramai antara kita dibesarkan dengan dendangan Arwah dan ramai yang bukan sahaja menghayati kemerduan suaranya tetapi juga menghayati dan menjiwai nasihat demi nasihat yang disampaikan dalam alunan Arwah.

Al-Fatihah, moga Ust ditempatkan di kalangan para Muqarrabiin..

Monday, August 10, 2009

gembira: Gambar Amjad anak Mok Ana & konvo MyZFM

بسم الله الرحمن الرحيم الحمد لله... السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulillah, Alhamdu
lillah, Alhamdulillah!

Kali ni saya nak tulis tentang kegembiraan pulak…

1) 08082009- Selamat Ulangtahun perkahwinan yang pertama buat sahabat tersayang- Wan dan suaminya Faheem. Semoga terus bercinta hingga ke syurga. Moga kehadiran UMMU SAKEENAH menambah kebahagiaan kalian. Alhamdulillah, gembira saya mendapat khabar Sakeenah semakin baik keadaan kesihatannya. Gambar dan cerita Sakeenah the fighters di sini


2) 09082009- Selamat Hari Lahir buat sahabat tersayang- Siti Fatimah Mohd Shukor yang kini jauh di Sarawak. Moga dipermudahkan segala urusan awak. Saya sayang awak! Cepat, bila nak makan nasi minyak nie..?

3) for him...

10082009- Hari Graduasi MyZFM (Insya Allah).. I spend the day with my future usrah (Insya Allah) in UPM.. With his mom,sisters,brothers,nieces and nephews.. A very big family.. So happy.. Despite of all difficulties, Alhamdulillah, Allah gave you one of big Nikmat in your life..
and I believe that today, you know the meaning of a victory.. so sweet right? And all the pains now become sweet and this is one of memorable time.. Alhamdulillah..
dalam dewan konvo.. he got 10 VIP seats ;-)

Konvo sidang ke-6 bermula jam 2 petang.. Jam 3, hujan turun mencurah-curah diiringi petir dan ribut. Hingga 5.30 petang, saat sidang ini berakhir, hujan masih tidak ada tanda mahu berhenti. Malah makin kuat.. Kami terperangkap- mula-mula di dewan, kemudian di khemah yang disediakan. Ribut danhujan lebat yang amat. Hujan reda hampir jam 7 dan ketika melalui tapak pesta konvo, beberapa gerai runtuh akibat ribut kuat tadi… Innalillahi wainna ilaihi roji’uun..


4) Tahniah Mok Ana dan Abg Zul atas kelahiran Muiz Amjad 10082009, 8.35pm.. moga membesar sebagai daie Insya Allah.. Owh.. saya teringin yang amat nak jumpa Muiz Amjad.. tahniah Mok ana, saya tumpang gembira atas kelahiran Amjad n atas nikmat yang Allah beri pada kalian-menjadi ayah dan ibu.. Ekslusif- Muiz Amjad ketika berusia sejam.. Subhanallah.. Comelnya dia..geram nak cubit.. heheh.. macam dah besar kan..? Tengok je dah jatuh cinta.. Mok ana, boleh 'cop' buat menantu? hehe..

Alhamdulillah, saya sangat gembira hari ini.. Tajuk entry tu saja nak bagi COMRADEANs teruja nengok Amjad.. hehe saya tahu ramai yang menantikan kelahirannya.. gambar konvo myZFM ?? Takpela, korang layan gambar Amjad jerla k.. ;-)

Friday, August 07, 2009

marah-marah sayang

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله... السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

1
Adik saya mengalami masalah kesihatan. Mohon didoakan.

2
Kerana masalah tadi, tidak mungkin dia dapat meneruskan pengajiannya sem ini. bagi pihak adik, saya menguruskan permohonan study leave nya untuk sem ini kerana keadaan kesihatannya tidak memungkinkan dia melakukannya sendiri. Saya berjumpa Timbalan Dekan Hal Ehwal pelajar di Kuliyyah 'itu' dan memaklumkan keadaan adik saya. Katanya perlu diberi pengesahan doktor untuk keadaan adik saya itu. Ok, saya boleh menerima itu. Alasannya- ramai pelajar buat-buat sakit untuk membolehkan cuti diambil. Oh, menyusahkan orang betul pelajar yang buat-buat sakit itu. Menyusahkan orang yang bear-benar sakit.

Saya ke pejabat itu sekali lagi minggu ini, dengan membawa surat pengesahan doktor. Saya hulurkan surat itu kepada seseorang yang saya kira 'somebody' juga di situ. Jawabnya- maaf, permohonan ni tak boleh diproses. Kami tak terima surat klinik. Kami hanya terima pengesahan dari Pakar. Aduh. Tension betul saya, dulu kata lain, then the other person kata lain. Penat betul macam ni. Adik saya dah 2 minggu tak datang ke kelas. Dia benar-benar tak sihat.

So what i've to do? My brother dah absent kelas 2 minggu ni.

Takpe, dapatkan surat pakar dulu, nanti apply semula.

Ok, bila dah dapat surat pakar nanti jangan nak bagi alasan lain pulak. Dan jangan pulak lepas ni datang 'barring letter' ke atau 'warning letter' ke coz adik saya tak datang kelas. Coz saya dah tanya nak buat apa n diorang jawab 'takpe.' Huh marah betul saya.

3
Untuk mengisi borang study leave itu, saya harus berjumpa pensyarah-pensyarah yang mengajar subjek yang adik saya daftar sem ini. 6 orang semuanya. Terpinga-pinga saya ke Kuliyyah 'itu' mencari bilik pensyarah-pensyarah tersebut. Saya bukan pelajar Kuliyyah 'itu' maka bukanlah mudah untuk saya mencari mereka dikalangan pensyarah yang ramai itu. Ada beberapa nama yang saya tidak jumpa pada direktori nama pensyarah dan bilik mereka yang ditampal di tingkat bawah. Lalu saya pergi ke pejabat 'department' itu untuk bertanya di manakah bilik pensyarah tersebut.

Saya masuk dan berdiri di kaunter. Ada 4 orang staf semuanya. 2 orang sedang rancak berbual kira-kira semeter dari kaunter. Kehadiran saya hanya dipandang sekilas. 2 orang lagi duduk di meja masing-masing, kira-kira 4 meter dari kaunter tempat saya berdiri. Kedua-duanya memandang saya sekilas, lalu meneruskan kerja masing-masing.

Saya memandang mereka, dengan harapan mereka akan datang ke kaunter membantu saya. Tapi sejenak kemudian, mereka masih buat tak peduli.

Apakah mereka ingat kehadiran saya adalah untuk menjadi 'pak pacak' di kaunter tersebut?.

Hingga akhirnya salah seorang yang duduk di meja itu bersuara dari jauh, dengan muka yang serius. "ye, nak apa?"
Wah, nampaknya saya perlu bercakap kuat, seakan memberitahu seisi pejabat itu masalah saya.

Tidak bolehkan datang ke kaunter untuk bertanya dengan baik, "Boleh saya bantu"

Tidak bolehkan senyum sedikit?Perlu keluarkan duitkah untuk memberi secebis senyuman? Jam baru 10 pagi ketika itu. Takkan pagi-pagi dah bad mood?

***
Sungguh hal ini merosakkan mood saya pagi itu. 1) birokrasi. 2) customer service.
Beginikah layaknya wargakerja sebuah universiti yang ada 'islam' pada namanya bekerja? Hati saya yang memang tengah rawan dengan 'masyaqqah' di rumah bertambah rawan dan pedih. Sungguh-sungguh sakit hati. Berjalan dari Kuliyyah 'itu' ke INSTED, saya menangis dalam hati. Sungguh-sungguh saya menangis!

****

Dalam hal ini, saya hargai boss saya ketika saya menjadi part time worker di Mahalllah Asiah-
kak Sham. Beliau sentiasa menasihati pekerjanya supaya menjaga adab dan tatatertib melayan setiap permintaan, aduan,cemuhan,kritikan pelajar di Mahallah. Biarlah segarang manapun pelajar yang datang (selalunya International student suka datang dengan marah-marah dan peluru berapi) . Biarpun nyata pihak kami benar dan pelajar yang salah, terangkan dengan betul dan paling berhikmah.

Dan bukan sekali dua dihujani pelajar begini, namun masih juga prinsip 'customer is right' jadi pegangan. Really respect this people. Amat tinggi sabarnya dan saya sedaya upaya meneladani beliau dalam aspek ini.

***
Sungguh, saya jarang meluahkan kemarahan dalam blog ini. Saya lebih suka jika nadanya sentiasa tenang. Entry kali ini umpama marah-marah sayang. Sungguh, saya harap warga kerja UIA ini akan melazimi prinsip 'islam' dalam gerak kerjanya...

**
Sekian..

nota hati:
Aduh, saya amat sensitif kebelakangan ini. Ya Allah Al-Musta'an, berikanlah tenang, limpahkanlah sabar dan tabah.

Thursday, August 06, 2009

Ahlan Ramadhan.. kami merinduimu..

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله... السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulillah 'ala kulli hal..

1) Ramadhan kian menghampiri.. Miss Ramadhan so much. Moga Ramadhan yang akan datang membawa sinar, seperti ramadhan-ramadhan yang lalu.. yang selalunya membawa 'semangat' luar biasa dalam perjuangan.

2) Tahniah buat rakan se'Mukmin' Nurul Haida Mohd Salleh dan suaminya Muhammad Syairuz Zamri atas pernikahan mereka minggu lalu. Maaf tak dapat nak datang kerana ada kelas hari sabtu dan ada masyaqqah di rumah. Baarakallahu fiikuma wajama'a bainakuma fi khair. Dari kecik, gelaran Haida dari saya adalah 'anak dara dah besar', kerana itu ucapan saya padanya setiap kali tuba hari lahir Haida - 24 Julai. Tahun ni, pada tarikh tersebut, beliau selamat dinikahkan dengan lelaki yang dicintainya.. So pasni kena tukar nama- Mak Dara lah pulak :-)


3) Mok Ana menantii hari melahirkan si Amjad. Amjad, cepat-cepat tengok dunia.. All COMRADEANS sedang menanti dengan penuh kasih sayang. Buat Ummi dan Abi Amjad, moga dipermudahkan semuanya...

4) 1.2.3.4. 4 hari lagi saya nak gi UPM.. for 'his' day..

5) Moga keadaan di rumah semakin baik. Mak, Abah n adik2.. Berdoa n jangan pernah berhenti berharap.. DIA sedang berbicara dengan kita makna sabar...

Monday, August 03, 2009

permulaan ogos ini....

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله... السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

1
Setiap hujung minggu, saya pulang ke rumah. Sebab utama, tentulah masyaqqah dan ujian yang menimpa keluarga. Keduanya, saya tiada kelas pada hari isnin. Maka menghabiskan masa di rumah adalah lebih baik untuk meringankan kesakitan dan kepedihan.

2
2 Minggu ini, saya ke Pekan Sehari Temerloh pada hari Ahad. Banyak sungguh buah-buahan tempatan. Memang tengah musimnya. Saya suka Pekan Sehari ini kerana pelbagai kuih muih tradisional dijual. Rasanya- memang asli kerana buatan orang kampung tentunya. Begitu juga dengan hasil tani dan hasil hutan, amat banyak sekali dijual. Sediakan sahaja duitnya. ;-) Saya berkira-kira untuk membeli buah perah rebus dan sesekali terliur melihat buah mencepu. Tapi bila berpatah balik, selera saya dah hilang pulak. Takpela, bila teringin nanti saya ke sana lagi.

3
Isnin minggu lepas, saya ke KLIA, wida' Dr Rahmah dan keluarga ke New Zealand. Suaminya menyambung pelajaran. Beliau lalu mengambil cuti sabbatikal. Dr Rahmah- i love her so much. Bukan sedikit jasanya. Di sebalik ketegasannya, hatinya amat baik. Anak-anak murid yang pernah berkerjasama dengannya pasti akan ingat itu. Beliau adalah insan yang bertanggungjawab mencungkil bakat saya dalam debat dan 'menerjunkan' diri saya dalam lapangan itu. Selalu memberi galakan dan mempercayai bakat saya. Malah, sering menginspirasikan ketabahan dalam diri kerana sikapnya dan 'kewajaan'nya.

Buat Dr Rahmah, semoga diberkati selalu perjalanan hidup Dr dan keluarga. Budimu bertahkta di hati.

4
Anak saudara baru. Mohd Rafiq namanya. Anak kepada sepupu saya. Kakaknya- Aqilah berusia 5 tahun tapi saiznya seperti kanak-kanak 2 tahun. Bukan ada masalah apa-apa cuma memang dari segi nasabnya keluarga mereka agak kerdil dari segi saiz. Baby yang baru lahir ni pun begitu, comel dan renek juga. Moga membesar menjadi anak yang berjasa dan berguna kepada agama dan negara, Insya Allah.

5
Moga masyaqqah yang menduri mengajar kita erti sabar dan redha. Pasti akan ada hikmah yang tersingkap nanti.

6
My ZFM.. maaf selalu.. masyaqqah yang melingkari itu kekadang membuat diri menjadi amat sensitif... terima kasih kerana sentiasa memahami dan memberi semangat..