JALALUDDIN & NUR ATIKAH

Daisypath Anniversary tickers

QURRATUN A'YUN I

Lilypie Second Birthday tickers

QURRATUN A'YUN II

Lilypie First Birthday tickers

Sunday, March 04, 2007

Alhamdulillah..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang



Melimpah ruah kesyukuran ini.. setelah berjaya melalui minggu yang kritikal ini dengan tenang dan jaya. Alhamdulillah..
La hawla wala quwwata illa billah..
Tidak ada daya upaya melainkan dengan izinMu ya Allah..

****
Alhamdulillah, kak chik dah beransur baik..
Kak chik sakit apa sebenarnya??
Selepas mengikuti seminar sehari tentang Aqidah ahlu sunnah wal jamaah dan cabarannya di era globalisasi semalam, saya dah dapat jawapan apa sakit yang kak chik alami, daripada apa yang disampaikan oleh Dr Uthman El-Muhammady:

‘persoalan tentang tauhid, jika ada syak dan ragu-ragu, segeralah cari jawapan, tanya ustaz-ustaz yang pakar. Jangan biarkan.jangan cari jawapan sendiri, kerana jika kita biarkan dan terlalu berfikir untuk mencari jawapannya sendiri, syaitan akan datang untuk was-waskan kita. Saya ada seorang kawan, seorang paderi bertanya pada dia satu soalan tentang Allah, dia tidak bertanya kepada ustaz-ustaz sebalinya berfikir sendiri jawapanya. Akhirnya sekarang, kawan saya itu gila. Kerana bisikan-bisikan syaitan telah menyesatkan dia.”

Kak chik..
Adik saya yang ke6. usianya baru 15 tahun..
Kami 8 beradik, setiap orang punya karakter yang berbeza.sangat berbeza.. kak chik pada saya adik saya yang paling lurus. Apa yang ditanya, itu yang dijawab. Tak pandai nak pusing2. sangat lurus orangnya.

Masa dia masuk tingkatan 2, saya nampak banyak perubahan pada dia. Dia menjadi seorang yang suka membaca. Setiap kali pulang ke rumah, apa yang saya perasan, buku-buku agama koleksi abah memenuhi bilik saya . (saya berkongsi bilik dengan kak chik).maka tahulah saya, kak chik telah membina minat baru dalam dirinya-minat membaca. Maka, saya tidak meletakkan apa-apa kebimbangan. Malah saya gembira coz dia punya minat untuk menelaah kitab-kitab abah yang berat-berat itu. (bukan berat pada jisimnya, tapi pada kandungannya). Seingat saya, selain abah dan saya, tidak ada adik2 lain yang berminat menyentuh kitab-kitab itu. sekurang-kurangnya minat kak chik menjadikan buku-buku itu kembali ‘hidup’. Minat itu membuatkan kak chik yang sememangnya pendiam makin pendiam. Masanya banyak dihabaiskan di bilik. Menelaah satu persatu kitab tua abah.

Minat juga menjadikan kak chik rajin bertanya. Macam2 pesoalan yang ditanya.sesekali pulang ke laman bonda, adik yang ke 5 (izzati) mengadu. Kak chik suka tanya benda pelik2. tanya pada dia. Tanya pada mak. Dan mereka sendiri tak tahu jawapan kepada soalan2 itu. sesekali, ada juga kak chik bertanya saya. Dan saya akan menjawab sekadar yang saya tahu. kadang2 soalannya membuatkan saya terpinga coz saya juga tak tahu jawapannya!. Soalan tentang syirik.tentang ikhlas.tentang tauhid.

Saya masih ingat tahun lepas, ketika itu isu murtad azlina jailani hebat diperkatakan. Mak menelefon memberitahu sejak kebelakangan, kak chik selalu tidak tidur malam. Ada bayangan2 mengganggu lenanya.bayangan paderi yang mengajaknya memeluk kristian.bayangan atung2 menyeru dia menyembahnya. Bayang2 itu membuatkan kak chik tak berani lagi tidur di bilik seorang. Selepas dibawa berubat dengan seorang ustaz (perubatan islam), masalah kak chik selesai. Dia sudah boleh tidur lena.tiada lagi bayangan mengganggu.

Awal tahun ni, kesihatan kak chik kembali terganggu. Selalu lemah dan pening keepala. Bawa ke hospital, doktor suspek dia dijangkiti hepatitis. Setelah ujian darah dibuat, negative.tak sakit apa2. bawa lagi jumpa doctor, doctor kata gastrik. So kena berhati2 soal pemakanan. Bagi mak, soal kesihatan anak2 pastilah satu hal yang merisaukan, tambahan pula bila menjejaskan persekolahan. Kak chik lebih2 risaunya, tahun ni dia akan menduduki PMR. Dan saya tahu, adik saya yang seorang ini amat tinggi cita-citanya..

Rabu -21 febuari 2007.

Pagi-pagi mak menelifon, ada kebimbangan di hujung suara mak. Keadaan kesihatan kak chik semakin merosot. Sudah seminggu, dia tidak ke sekolah. Sudah seminggu juga malamnya menjadi siang- tidak boleh tidur. Badan menjadi lemah kerana kurang tidur. Ada bisikan2 yang mengganggu. Bisikan menyuruhya menyembah bulan, bintang, matahari. Bisikan yang mempersoalkan keimanannya kepada Allah. Dan bukan setakat bisikan.bisikan itu diikuti sentakan di bahu kirinya. 2, 3 kali sentakan setiap seminit. Dan sentakan makin kuat kala solat, 12 tengah hari, waktu maghrib dan 12 tengah malam.sudah beberapa hari juga mak saya mengambil cuti untuk menjaganya. Selepas dibawa mengikuti rawatan tradisional bersama Ust Suhaimi (mantan pengetua pusat tahfiz al-Mukmin), keadaannya masih begitu. Menurut ustaz, syaitan sedang mempermainkannya. Dan sentakan2 itu adalah kerana syaitan tersebut telah meresap masuk ke urat saraf. Adik saya diminta tidak meninggalkan zikir dan membaca “Auzubillahiminassyaitannirajim” 1000 kali sehari. Ustaz tersebut memberi tempoh seminggu untuk melihat perkembangan seterusnya.

Rabu itu, hati saya sudah pulang ke laman ayahbonda. Cuma jasad masih berada di uia menekuni hari2 sebagai seorang pelajar. Saya ingin pulang.meronta amat hati ini. Namun terlalu banyak tugas yang perlu saya bereskan. Saya melihat list ‘things to do’ saya. Banyak hal yang important n urgent perlu saya bereskan. Minggu depan ada 3 ass yang perlu dihantar. Saya telah memperuntukkan khamis-ahad untuk final editing tiap ass tersebut. Ada juga 3 exam dan 1 presentation. Minggu yang amat kritikal untuk saya. Namun panggilan di rumah membuatkan hati saya tidak tenteram.

Khamis-22 feb

Pagi2 saya sudah bersiap.saya mesti pulang juga hari ini.semala m, saya dah membereskan semua rujukan/keperluan untuk saya bereskan segala ass dan menelaah pelajaran untuk dibawa pulang bersama.mampukah saya bereskan semuanya? Hanya pada Allah saya mohon kekuatan di tengah kekalutan ini. Pagi saya ke kelas Modern Islamic literature. Ustaz membuat keputusan untuk buat kelas back up malam keesokannya (jumaat) memandangkan silibus masih banyak belum dihabiskan. Saya terdiam,saya memang tak mampu nak hadiri kelas tu.saya pperlu pulang!

Pukul 2 petang-kelas Modern Islamic literature. Sekali lagi, ustaz nak buat kelas back up untuk subjek ni petang jumaat, 2-5 petang. Sekali lagi juga saya agak tertekan.saya tak boleh nak datang!saya perlu pulang! Rasa kerugian terpaksa ponteng kelas tu. Tapi, saya boleh baca dalam buku untuk kelas yang saya tak datang, pun boleh bertanya rakan2, sedang adik saya yang bernama nurul shuhada itu Cuma ada seorang! (tiru uslub ceghah)

Lepas kelas Malay, saya terus ke pekeliling. (saya ponteng kelas Principle teaching arabis as second language) coz kalau saya tunggu hingga kelas habis jam 5, agak sukar untuk saya balik petang tu. Maklumlah, dari uia nak ke pekeliling, nak tunggu bas lagi.. apatah lagi untuk seorang saya yang perempuan ini nak bermusafir seorang diri di lewat petang, tentulah tak sesuai. Maka kelas principle adalah kos lepas yang perlu saya tanggung.

Menaiki bas ke mentakab jam 5.30. sepanjang perjalanan, buku silibus usrah comrade yang diberi kepada tiap naqibah saya buka, membelek bab gangguan jin n syaitan. Dari tahun lepas, cadangan tajuk itu dimasukkan dalam silibus usrah. Maklumlah, masuk kg orang asli, tempat jin bertendang. Apatah lagi pengalaman2 di Leryar, peristiwa ‘hitam’ di Tuel dan banyak adegan2 ‘misteri nusantara’ yang berlaku sebelum2 ni menjadi pengajaran agar sentiasa bersedia. Ahli comrade perlu dibekalkan dengan pengetahuan, pencegahan n rawatan berkaitan masalah tersebut. Alhamdulillah, banyak yang saya perolehi dari silibus tersebut, moga bila sampai minggu untuk sesi usrah tajuk tu, saya akan bersedia untuk menerangkan kepada ahli2 usrah saya..

Mega merah langit senja menyambut kepulangan saya. Berhenti di simpang Taman Saga. Abah jemput di simpang. Azan maghrib berkumandang sebaik saya melangkah masuk ke rumah. Abah terus ke masjid. Usai mengerjakan solat maghrib, saya mendekati kak chik yang masih di atas sejadah. Emak di sisi memerhati. Jelas kelihatan bahu kak chik menyentak2. seiring dengan zikir yang dibaca,makin kuat pula sentakan tersebut. Menurut mak, begitulah selalunya keadaan kak chik waktu senja begitu.

Saya dan adik2 yang lain (mimi yang sedang praktikal di mahkamah syariah temerloh, izzati yang sedang menunggu keputusan SPM, ) mengelilingi kak chik. Kami membacakan surah yasin beramai2. sambil kak chik tak henti berzikir melawan kesakitan di bahunya… dari tubir mata mak, ada air jernih yang mengalir… ibu mana yang mampu melihat anaknya menahan kesakitan??

Menjelang isyak, keadaan kak chik semakin ok. Sentakan di bahu agak kurang.. kami semua tidur beramai2 di tengah2 ruang tamu rumah supaya senang menjaga kak chik. Sebelum tidur, sekali lagi risalah usrah comrade saya buka. Ayat2 untuk penawar gangguan jin n syaitan saya salin dan tulis mengikut tertib. Tafsir saya buka untuk memahami ayat2 tersebut.


-al-fatihah
-al baqarah 1-5
-al-baqarah 163-164
-al-baqarah 255-257
-al-baqarah 285-286
-ali Imran 18-19
-Al-A’raf 54-56
-Al-Mukminun 115-118
-As-Shaffat 1-10
-Al-Ahqaf 29-32
-Ar-Rahman 33-36
-Al-Hasyr 21-24
-Al-Jin 1-9
-Al-Ikhlas 1-4
-Al-Falaq 1-5

Kebanyakkan ayat-ayat tersebut adalah tentang tauhid. Tentang kekuasaan Allah dan betapa setiap makhluk di muka bumi ini tunduk patuh di bawah kekuasaan Allah.saya rasa amat tepat ayat2 ini untu mengubati adik saya. Kerana bisikan2 yang diterima adalah bisikan supya menyembah matahari, bulan, bintang dsb.sedang ayat2 tadi menceritakan semua makhluk itu tunduk patuh pada Allah.

Sebelum tidur, saya berpesan pada adik2 yang lain supaya tanamkan keyakinan kepada Allah, apa2 kuasa juga tunduk di bawah kuasa Allah. Hanya Allah punya kuasa memudaharatkan yang lain. Sempat juga berpesan mendinding diri dengan ayat2 suci. Kerana malam sebelumnya, adik2 saya yang lain juga mengadu tidak boleh tidur.

4 pagi, saya yang tidur tak berapa tidur lihat kak chik menggelisah. Saya tahu, dia tidak tidur lena.. saya selalu ingatkan supaya jangan henti berzikir, jangan bagi ruang walau sedikit untuk bisikan itu hinggap di telinga. Memandangkan dia semakin menggelisah, saya ajak dia bangun qiyamullail.kak chik bangun. Selesai ambil wudhu, dia berdiri di depan almari.merenung saya dengan dalam sekali. Saya bertanya kenapa? Lama dia berdiri di situ tanpa menjawab apa2. saya menarik dia ke atas sejadah, menyuruh dia soalt tahajud. Dia macam terpinga-pinga.kak chik bertanya, solat tahajud tu apa? Solat hajat tu apa?kenapa nak buat semua tu?macam mana nak buat?

Astaghfirullah al-azim. Kenapa soalan2 itu yang ditanya? Seolah2 olah dia tak tahu apa2.sedangkan sebelum dia sakit dulu, kak chik selalu bangun malam untuk mengerjakan qiamullail. Saat itu saya tahu, bisikan2 syaitan itu telah meracuni pemikiran dan ingatan adik saya. Satu persatu saya menjawab soalannya, dan lambat2, acuh tak acuh kak melakukannya…

Lepas subuh, alhamdulillah, kak chik dah boleh tidur.sebelum2 ni, siang malam, memang dia tak tidur..setiap kali nak pejam mata, bisikan2 itu datang. Bisikan2 apa?

‘buat apa sembah Allah?sembah matahari”
Tuhan awak bintanglah'
Tuhan awak bulanlah

Bila adik saya nak solat”
Ha, buat apa nak solat, awak dah syirik
Ni ikhlas ke solat nie? Awak tak ikhlas, tak payah solat

Bila ayat quran dibacakan oleh kami adik beradik/dipasang melalui computer:
“boringlah. Takde ayat lain ke nak baca?”
Atau
‘bacalah? Tak takut pun?”

Dan kadang2 ada macam lawak juga..
Bila adik saya (mimi) dduduk dekat kak chik
‘ha, budak gedik dah datang’

Dan bila saya duduk dekat kak chik
“nyampah betul budak ni.sibuk jer’
Atau
‘aku nyampah budak ni’

*bisikan ini hanya didengari oleh kak chik.dan dia menceritakan kepada kami



Sabtu 24 feb

Saya masih di rumah. Menjaga kak chik disamping mak n adik2 yang lain. Dia tidak boleh dibiarkan berseorangan.dan perlu selalu dipesan supaya tidak tinggalkan zikir.kalau alpa sikit jer, dia dah terlalai dalam dunia dia. Saya turut mengikut petua yang diajar Che Da, supaya membaca ayat kursi dalam makanan, minuman dan air mandi kak chik. Dan setiap kali saya melakukan begitu, kak chik merenung saya dalam. Sambil bisikan ‘budak penyibuk’ didengarinya-tanda protes atas apa yang saya buat.

Rumah kami tak henti2 dikunjungi jiran tetangga dan saudara mara yang turut bersimpati. Terima kasih buat semua yang memberi sokongan.sekurang2nya ringan beban mak n abah. Buku2 yang saya bawa pulang tak berusik. Saya tak ada kekuatan untuk menyiapkan tugasan2 tersebut. Rasa tak tergamak nak membuka buku di saat melihat mak yang setia mendampingi kak chik. Moga Allah permudahkan tiap urusan saya..

Malam itu, hampir jam 11. kak chik mengadu sakit belakang. Sentakan di bahunya pula makin kuat. Kami adik beradik berkumpul mengelilingi kak chik dan membaca ayat-ayat suci quran. Dia semakin mengerang kesakitan. Mak, mimi, izati sudah mula menangis. Munawwar dan izyani terpinga-pinga. Abah memerhati sambil membaca ayat suci Al-Quran. Ish2 saya tak boleh betul tengok orang nangis ni.. nanti termenangis sama. Saya kuatkan semangat.kalau saya nangis, nanti kak chik akan rasa tak kuat kalau sume orang tak kuat. Maka saya kuatkan semnagat. Ayat2 dari rujukan silibus comrade saya ambil. Mula2 ragu2 juga. Coz kat situ ada peringatan- SEORANG MUALIJ DIANJURKAN SEORANG YANG SUDAH BERKAHWIN.

Namun melihat kak chik yang sedang kesakitan, saya tak sanggup membiarkan. Saya minta abah yang bacakan.tapi abah menolak, ayat2 tu tak biasa dibacanya, dia bimbang bacaanya tidak betul pada tajwid dan tartil.,maklumlah, orang tua..

Saya kuatkan semangat.saya percaya, BISMILLAHI LA YADHURRU MA’ASMIHI SYAIUN FIL ARD WALA FI SSAMA’

Insya Allah, saya percaya tidak ada apa2 yang akan berlaku pada saya kecuali dengan izin Allah, walaupun saya seorang mu’alijah yang belum berkahwin.

Tangan diletakkan di ubun2 kak chik. Satu persatu ayat itu say abaca dengan tartil dan penghayatan pada makna. Makin dibaca, makin kuat kak chik mengerang.sentakan di bahu makin kuat.

Hingga usai membaca ayat al-falaq, kak chik keletihan.. dan abah n mak mengambil keputusan untuk membawa kak chik ke rumah ustaz suhaimi, malam itu juga.

11.45 malam, kami sampai di rumah us di belakang masjid batu 1.. menurut ustaz, keadaan dah makin teruk keran syaitan mendiami tiap urat saraf..

Selepas membaca ayat2 tertentu, kak chik diminta tidak meninggalkan zikir LAILAHA ILLALLLAH dan YA SALAM… kalimah syahadah perlu dibaca dengan nafi dan itsbat sepenuh hati..

Sempat juga ustaz berpesan.. sabar n terus sabar. Allah nak uji sejauh mana kita bersabar. Insya Allah, kesabaran akan membantu menghilangkan kesakitan. Dan merupakan kemuncak segala kepahitan.jangan mengeluh. Jangan merungut. Ada hikmahnya ujian ini.

Pulang ke rumah, buat pertama kalinya setelah hampir seminggu, kak chik boleh tidur dengan lenanya…

Ahad 25.2

Kak chik semakin sedar. Lepas zohor, saya pulang ke uia. Mak n abah menghantart ke stesen bas mentakab. Berat hati untuk tinggalkan rumah. Namun hati saya sedikit lega coz dah banyak perubahan pada kak chik.sempat saya titipkan pesanan supaya yakin sepenuh yakin kepada Allah. Dan kuatkan semangat melawan ujian ini. Kak chik pun kuat semangatnya. Selalu berpesan pada kami dan pada mak, supaya jangan sedih. Supaya sabar menerima ujian yang Allah turunkan untuk dia…

Lewat petang ahad, saya sampai di UIA. Bersyukur sangat bila dimaklumkan kedua-dua back up kelas yang dijaduallan petang dan malam jumaat lalu batal.Alhamdulillah, saya tidak rugi apa2.. Maha Suci Engkau Ya Allah!

Malamnya, saya membuka semua ass yang perlu diedit. Tak tahu nak mula dari mana. Kepala pulak semakin berat. Esok pagi jam 8 ada test untuk subjek aqidah. Saya tak baca apa2 lagi. Kepala makin berat. Maklumlah, menjaga adik yang sakit, tidur tak menentu.. akhirnya saya semua ass ditutup. Buku aqidah juga tak terusik.Kepala makin berat. Saya dah tak mampu buat apa2. tidur.

Isnin 26.2.07

Kepala masih berat.saya gagahkan ke kelas. Jam 8, kelas aqidah.Saya pasrah.tak bersedia apa2 untuk menjawab test.hanya mengharap pemahaman dalam kelas sbelum ni.. tiba2, TEST DITANGGUHKAN. Subhanallah, bersyukur sangat. Ya Allah, bantuanMu datang lagi. Syukur yang amat. Masih ada peluang utuk saya membaca n membuat persediaan. Selepas kelas, saya ke pejabat Dr Saufi untuk meminta bantuan menjadi referee untuk permohonan master saya. Saya perlu selesaikan hari ini juga coz tarikh tutup permohonan adalah pada 28hb, 2 hari lagi. Dah acapkali saya ke biliknya, tapi selalu dia tiada. Kali ini pun sama, dia tiada di bilik. Saya cuba cari pensyarah lain, entah apa malangnya, semua pensyarah yang ingin saya jumpa tiada di bilik waktu itu. hampa juga.saya perlu selesaikan hari ini juga. Maklumla, masa amat sedikit untuk saya. Dah tak sanggup nak berkeliaran di kawasan bilik2 pensyarah ni coz ass yang 3 itu perlu diedit. Dari level 4, saya ke level 5. masih hampa, tiada seorangpun lecturer yang saya kenali di bilik mereka. saat itu, saya sudah penat. Dan tiba2 sms diterima dari seorang kawan yang baru balik dari post graduate study centre dan memaklumkan, permohonan untuk master dilanjutkan sehingga minggu depan. Subhanallah! Sekali lagi, bantuanMU tepat pada waktunya. Sekurang2nya saya masih ada masa untuk menyiapkan ass saya dulu..

SELASA 27.07

2 ass yang perlu diedit berjaya diselesaikan. Saya telah memulakan kedua-dua ass ini sejak hampir dua bulan yang lalu… Alhamdulillah, proses edit berjalan lancar dan saya rasai kepuasannya menyiapkan kedua2 ass nie..

1) PENGARUH SEJARAH PARA ANBIYA’ DAN SAHABAT DALAM NOVEL 1515

Ass untuk subjek malay Islamic literature. Saya mengkaji pengaruh sirah para anbiya’ dan sejarah para sahabat dalam novel karangan Faisal Tehrani. Bermula dari memahami isi novel yang memeningkan (plot yang macam jigsaw puzzle, bahasa yang tradisional) hinggalah mengeluarkan babak2 yang dipengaruhi sirah anbiya’/sejarah sahabat. Rujukan dibuat dengan menelaah Sirah Annabawiyah (ibn hisyam), Fiqh Al-Sirah (Al-Buthi), HAyatus Sohabah n kitab2 tafsir ayat2 berkaitan kisah anbiya’ dalam al-quran. Kesimpulannya:
Terdapat 2 bentuk pengaruh dalam novel ni, iaitu pengaruh secara langsung (Nyemah Mulya boleh lembutkan besi-Nabi Daud, Sultan Melaka diganti tempat tidur-Nabi Muhammad diganti oleh Ali dalam peristiwa Hijrah, burung membawa api menawan Lisbon-burung ababil mengalahkan Abrahah, dan lain2) serta pengaruh tak langsung iaitu dari segi konsep ‘sebab n akibat’ ( kalah perang uhud sebab tak dengar arahan, musnah kaum Ad kerana leka dalam kemewahan, dll)-kalau nak tahu selanjutnya, bacalah novel ni..

2) ‘Aidh Al-Qarni- untuk subjek Modern Islamin Literature. Saya mengkaji tokoh ini sebagai seorang sasterawan Islam. Jika sebelum ini, ‘Aidh al-Qarni hanya dikenali sebagai penulis buku2 dakwah, saya melihat dari aspek yang lain-syair2 beliau. Bermula dengan mencari siapakah beliau, hinggalah kerja2 menterjemah syair2 beliau dan melihat sama ada syair beliau menepati konsep sastera islam itu sendiri. Nak terjemah syair ni pun, ada banyak peringkat. Mula2 terjemah harfiah then bila dah paham, try untuk jadikan bahasanya juga bahasa syair.. supaya takderla terjemah tu janggal sangat bunyinya dan nak kekalkan ciri2 syair tue. Jenuh gak nak buat.. dan saya fokuskan kepada syair tauhid, syaur tentang nabi Muhammad, syair ibadah, akhlak, dan akhir segala terhadap isu semasa- perjuangan umat islam di iraq, palestin, Afghanistan serta isu penentangan terhadp sekularisme. Maka, saya dapati A;idh Al-Qarn telah menepati konsep sastera islam seperti yang dinyatakan oleh ibnu Miskawaih, Syed naquib Al-Attas, uthman el-Muhammady, Prof kamal hasan, Shahnon Ahmad, Afendi Hassan dan lain2..

Alhamdulillah rasa puas sangat dapat ssiapkan kedua2 tugasan ni dengan berjaya dan banyak yang saya pelajari sepanjang menyiapkannya.

malamnya, saya edit pula slide power point untuk presentation ethics- Islamic law and ethics: comparison study with the secularized ethical systems. Dan menelaah tajuk ni untuk presentation esoknya. Meneliti law n akhlak islamiyyah dan membandingkan dengan utilitarianism, perfectionis, Kant, egoism. Indahnya islam kerana syumulnya akhlak islamiyyah dan tiada keraguan..

selesai bacaan ethics, menghadap pula buku aqidah, exam yang tertunda akan diadakan esok.. Rabbi Yassir wala Tuassir..

rabu:

pagi-Alhamdulillah, exam aqidah berjaya dijawab dengan baik. Dan presentation ethics selesai dengan jayanya. Tiba2 ustaz minta presentation tersebut dihantar dalam bentuk research paper selewat2nya hari khamis (esok). Terpinga2 kami, coz pada awalnya ustaz memberi keizinan hingga hari jumaat. Lelah rasa. Baru je nak tarik nafas lega. Yang membimbangkan saya bukan tak mampu siapkan sebelum esok, tetapi adalah kerana saya mempunyai 2 test seok. Untuk subjek modern Islamic literature dan malay Islamic literature. Aduh, cukupkah masa yang saya ada??

Alhamdulillah, saya berjaya siapkan research paper ethics pada jam 10 mlm. Buku modern Islamic literature ditelaah.untuk subjek modern Islamic literature, tak sempat untuk ditekuni sedalamnya. Ala kadar aje. Kepala saya dah betul2 tak mampu bekerja non stop begini.. pasrah!

Khamis 1 mac

Exam modern Islamic literature tangguh
Exam malay Islamic literature ditunda
Alhamdulillah!.. sekali lagi saya bersyukur.. masih ada ruang untuk saya tekuni betul2 n membuat persediaan rapi. Maha Suci Engkah Ya Allah, memudahkan aku dalam setiap urusan.

Kelas berakhir jam 5. saya mengikut Che Da ke kuliah yang menelaah kitab Fiqh Awliyyat karangan Al-Qurtubi. 8 malam, saya melepaskan kerinduan di kelas debat. Melepaskan segala tekaanan sepanjang minggu ini. Seronok. Bermunazarah tajuk yang agak mudah dan santai.

11 malam: ingin menelaah subjek modern Islamic literature. Kepala saya terasa berat. Maklumla, dalam minggu ini, tidur saya tidak menentu. Hampir setiap malam, jam 2.30 baru saya tidur dan bangun jam 5.30… hari2 sebelum ini, tak terasa apa2 coz kesibukan demi kesibukan menjadikan saya tegar.. malam ini, terasa amat berat kepala ni.. saya ingin tidur awal.. cuba melelapkan mata..

Namun, ada persoalan yang menganggu..
3 malam berturut2 saya mimpi perkara yang sama..
Derita..sengsara..
Namun penawarnya tiada pada saya..
Di alam nyata
Apa yang berlaku sebenarnya??
Untuk bertanya, saya tiiada upaya (dan tiada perasaan untuk bertanya)
Bila saya ceritakan pada seorang sahabat.
Katanya: Allah ingin awak tahu apa yang terjadi, tapi awak tak ada jalan penyelesaiannya. Bukan awak yang akan selesaikan.

Ya Allah..
Berikan penawar itu pada dia..


Jumaat 2.3 07

Usai kelas jam 9, saya ke library, membaca surat khabar hari ini dan menunggu kalau2 ada lagi classmates yang nak hantar ass. (saya ditugaskan untu mengutip ass dan menyerahkan pada Dr Adli).. hampir jam 11, ada 2, 3 classmates yang menghantar. Selebihnya, pandai2 mereka la. Saya kira saya telah memberi ruang yang lama n mudah untuk mereka mencari saya..

11 pagi-menghadiri talk yang disampai Prof Kamal hassan (mantan Rektor uia) bertajuk ‘influence of Abul A’la Al-Mawdudi in South East Asia’ di At-tabari Conference room. Melangkah masuk ke conference room tersebut, Prof Kamal dah sedia ada, duduk di roun table. Saya terkesima. Tersalah tempat ker?? Coz hadirin yang sekitar 30 orang itu, kebanyakannya adalah prof2..dan lecturer.. mm rasanya saya tak salah baca iklan.. student pun leh join talk tue… yang student ada gak, tapi tak sampai 10 orang.. tupun ramainya adalah student master n phd (pada perkiraan sayala, coz dah tua2 belaka) .. saya memilih duduk di belakang..

Prof Kamal menyampaikan talknya berdasarkan journal yang ditulis beliau yang disiarkan dalam Muslim World Journal pada tahun 2003. pengaruh Al-Maududi terhadap perkembangan Islam di Asia Tenggara sangat banyak sebenarnya, terutamanya melalui buku beliau Towards Understanding islam n Islam is the way of life.

Di MalAysia sendiri, pengaruh beliau meresap masuk ke pergerakan2 islam pada tahun 60an-70an dan movement seperti PAS, ABIM n JIM sendiri banyak menjadikan buku beliau sabagai rujukan n silibus usrah.
Antara punca mudahnya pengaruh beliau adalah kerana ketika itu (60an) buku Towards Understanding islam mudah didapati di Kuala Lumpur, so bagi pelajar2 Malaysia yang berpendidikan di UK n US mereka lebih senang menelaah buku tersebut berbanding buku2 Syed Qutb n Hassan Al-Banna yang pada ketika itu hanya dalam b.arab.
Dan punca bukunya diminati adalah kerana intellectual approach yang digunakan dalam membawa pembaca mengenalpasti the comprehensiveness of islam. Masa tu karya2 tak banyak di Malaysia, kalau adapun, intellectual approach ni ada dalam karya2 Hamka (bahasa Indonesia)..

Prof Kaamal sendiri memiliki pengalaman keranA pernah belajar dengan Al-Maududi semasa beliau menuntut di Colombia University. So, menurut Prof Kamal, antara yang tak pernah dilupakan adalah ketiaka beliau bertanya kepada Allahyarham:
‘What is the best way to implement islam in malaysia’

Dan Al-Maududi menjawab: You know better you country

So, soalan itu telah menjadikan Prof Kamal seorang pemikir terhadap kondisi masyarakat. Maka tidak hairanlah hari ini Prof Kamal antara tokoh akadmik yang dihormati di Malaysia..

Di hujung talk, ada sesi soal jawab. Memang hebat perbincangan n pertukaran pendapat antara Prof2 ni, saya yang duduk di belakang ni tengok jerla.. rasa kerdil betul duduk di kalangan mereka. walaupun masing2 dah bergelar Prof, mereka masih lagi mencari ilmu. Subhanallah. Yang hadir ari tu Prof2 dari political sc, History and civilization, Arabic literature and Kuliyyah Revealed Knowledge sendiri.

PROF KAMAL YANG AKU KENALI

1st time saya bertemu secara langsung dengan beliau adalah ketika perasmian Taaruf Week, masa mula2 masuk UIA dulu. Beliau bagi speech. Masa tu pun dah rasa kagum dengan dia. Pada saya, dia antara orang yang bagus dalam public speaking. Nadanya tersusun sopan, sangat memberi kesan apabila memberi ucapan. Dan sangat nampak karismanya. Selepas itu, mengenali dia sebagai seorang rector juga, sangat kagum dengan sikapnya yang humble. Dari segi ilmunya, masya Allah, dia sangat hebat dan menguasai ilmu. Sangat intelek. Saya pernah menghadiri talk nya tentang Malcolm X (malik syabbas). Dewan dipenuhi oleh student tempatan n international, termasuk para pensyarah bergelar professor, begitulah hebatnya beliau, hingga profesor2 lain pun datang mendengar wacana ilmu beliau.
Dan sejak ambil subjek Malay Islamic literature, dia semakin dekat dikenali melalui pemikirannya tentang sastera Islam. Subhanallah, Allah kurniakan dia peguasaan ilmu yang cukup mengjagumkan.kekaguman saya pada beliau bertambah ketika sesi talk tadi.. seorang Profesor bertanya:

“Al-Maududi was a great Islamic thinker but not as a politician. What do you think?’

Dia dengan jujur menjawab,” I;m sorry, I have no idea to look at him in political perspective, so how if we listen to the Prof XXX ? ” sambil menjemput seorang prof dari political sc untuk jawab.
Pada saya, dia amanah dengan ilmu dia, kalau tak tahu, tanyalah orang yang lebih tahu…

Ya Allah, lautan ilmumu amat luas.. Maha Suci Engkau, tiada yang kami tahu melainkan apa yang Engkau ajarkan pada kami..

No comments: