JALALUDDIN & NUR ATIKAH

Daisypath Anniversary tickers

QURRATUN A'YUN I

Lilypie Second Birthday tickers

QURRATUN A'YUN II

Lilypie First Birthday tickers

Friday, October 31, 2008

Luruskan hatimu, kejapkan pendirianmu, tuluskan hadafmuDengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Saiyyidul Ayyam yang tenang, puji-pujian hanya milik Allah Yang Maha Menguasai tiap sesuatu.
Alhamulillah, thumma Alhamdulillah. Masih bernafas, biar sesekali terasa seperti bernafas dalam kesesakan.

Long journey
Perjalanan panjang yang dilalui ternyata menuntut keringat dan kudrat.

JUMAAT 24/10
Bergerak ke Tuel. Hampir jam 11 Malam baru bergerak. Melalui jalan Simpang Pulai menuju ke Kg Raja. Sepanjang perjalanan, saya banyak berdiam. Mengundang gerun rakan-rakan seperjuangan di dalam van untuk menegur. Maaf buat Kak Engku, Sarah,Che Da, Ada, Atikah, Ira.. Sungguh saya akui saya banyak berdiam. Banyak sungguh persoalan yang bergayut di minda. Ingin memikirkannya terasa berat kepala. Ingin melupakannya saya tidak mampu. Lantas, semuanya menghenyak diri, menjadikan mulut saya rapat terkunci. Saya hanya berdoa, diberi saya kekuatan menghadapi setiap duga dan semoga perjalanan ke Tuel ini menemukan saya dengan secebis kekuatan.

SABTU 25/10
Kami tiba di Kg Raja lebih kurang 3 pagi. Menukar kenderaan, dari van ke pacuan 4 roda Pak Mat. Perjalanan diteruskan. Sejuk dinihari di Cameron Highland menggigit hingga ke tulang. Hati masih walang. Astagfirullah, Astaghfirullah, Tawakkaltu 'Alallah.

Dari Cameron, kami menuju je GUa Musang melalui Lebuhraya yang baru siap. Tiba di simpang menuju Tuel, perjalanan lebih mencabar. Jalan tanah merah dengan lopak menghayun kami ke kiri dan kanan kenderaan.Kami tiba di Pos Hendrop lebih kurang 5 pagi.Ketika menyambung perjalanan ke Tuel, kami diberitakan bahawa perjalanan tidak boleh diteruskan. Hujan. Kayu balak tumbang merentang jalan. Tanah runtuh. Lalu kami berpatah balik, mencari tempat naungan. Lalu menuju ke Pos Brooke. Solat Subuh, usai solat, menguruskan ayam dan daging yang sudah mula berbau kerana melalui perjalanan yang lama dan panjang.

Dengan jasa baik pengusaha kantin di Pos Brooke, kami menyiang ayam dan daging, mencuci lantas merebus, untuk mengelak menjadi lebih busuk. Jam 11.30pg, kami bergerak semula ke Tuel.

Jalan mencabar sepanjang ke Tuel

Tiba di kawasan tanah runtuh, kami turun melihat kerja-kerja memulih laluan.
Tanah runtuh yang menghalang laluan. Sebelah kanan adalah gaung yang amat curang.

Berehat sebentar di kawasan kongsi balak sebelum meneruskan perjalanan. Alhamdulillah, perjalanan selamat dan kami tiba jua di TUel.

Tugas kami- menjaga kanak-kanak. Petang itu, kami mengajar anak-anak kampung nasyid senandung Fatihah. Nasyid yang mengalunkan makna Surah Al-Fatihah. Mudah saja kanak-kanak ini mendapat.Sambil bernasyid, kami menitip pesanan dan mengupas pengertian Al-Fatihah tersebut dengan bahasa mudah, menyampaikan pada mereka mesej Ketuhanan dalam surah tersebut dengan gaya bersahaja. Mudah-mudahan menyelinap di hati mereka. Oh Ya, program kali ini anjuran Masjid Bangsar dengan kerjasama ABIM. Kami hanya tenaga jemputan.

Wajah anak Pos Tuel

Aktiviti mewarna


Petang, usai nasyid kami bermain pula dengan anak-anak kampung. Jadila macam budak-budak kecik semua. Adik-adik gembira, kamipun gembira juga.Malam- jamuan Aidilfitri. Adik-adik mempersembahkan nasyid yang kami ajar. Terharu juga, dalam masa yang singkat mereka mampu mempersembakan dengan baik meskipun ada yang terlebih 'sengin' (malu) bernasyid di hadapan khalayak.

AHAD 26/10

Pagi- sukaneka kanak-kanak. 1 lagi tugasan kami, sementara kariah Masjid Bangsar meneruskan bengkel Fardhu Ain untuk kaum ibu, kaum bapa dan remaja.
sukaneka- rebut kerusi


Usai sukaneka, kami ke sungai, mandi manda bersama adik-adik. Ala-ala Sunway Lagoon gitu. SEmua kakak-kakak tak pandai berenang. Jadi macam budak-budak semua.
Tarik nafas, go! Meluncur laju di sini, membiarkan diri dihanyut air deras

2.45 petang- kami bergerak keluar dari TUel. Perjalanan selamat, Alhamdulillah. Jam 6 petang kami tiba di Kampung Raja. Jam 1 pagi tiba di UIA. Saya tidur dengan pulas. Perjalanan panjang, terhenyak dalam 4WD dan van ternyata menuntut kudrat.

ISNIN 27/10
7.20 pagi- adik saya sudah menjemput saya dan menghantar saya ke Stesen Bas Pekeliling, Jam 8, bas ekspres yang saya naiki meluncur laju menuju ke Mentakab. Saya tidur sepanjang perjalanan. Letih Amat.

Sampai di rumah jam 10.30 pagi. Dan petang itu, jam 5, saya, mak dan abah menaiki 'kereta perang' abah menuju ke Kuala Lipis.Tiba di sana jam 8.30 malam.

SELASA 28/10
Urusan peribadi di Kuala Lipis. Terima kasih MAk dan Abah yang menemankan. Doa dan Restu kalian amat didamba. Jam 3.30 petang- menaiki bas dari Bentong, menuju ke K.Lumpur. Dari Stesen bas pekeliling saya menaiki bas menuju ke KL Sentral.

di KL Sentral. saya menuju ke NIle Bookstore. Membeli buku-buku Arab. Tapi kali ini saya membeli buku cerita kanak-kanak. Kebanyakannya berharga RM1. Hampir RM50 saya habiskan untuk buku-buku tersebut, termasuk siri buku Nama-nama Allah Al-Husna (Asma Al-Husna) yang dijadikan cerita pengajaran untuk kanak-kanak, lengkap dengan gambar yang menarik. Juga buku-buku cerita berbahasa Arab yang lain, yang sesuai untuk kanak-kanak. These will be the 'bedtime story' for my future children, Insya Allah. (*V*)

Saya juga mendapatkan novel Islamik terbaru-
Bukan YAng Pertama karya Salina Ibrahim. Pulang ke UIA dengan buku yang sarat di tangan.

RABU 29/10
Sepanjang Hari di Pejabat. Malam- menyambung menulis tesis. Sikit pun tak apa, janji bergerak. Jangan tak usik langsung.

KHAMIS 30/10
Pagi hingga Petang di Shah Alam, menjadi fasilitator Kem Nahu SMK SS 18, Shah Alam kendalian Al-Madani Smart Learning. Saya pun ulangkaji Nahu juga. 'makanan' yang akhir-akhir ini dirasakan amat enak.
Adik-adik SMK SS 18 Shah Alam khusyuk mendengar penerangan
JUMAAT 31/10

Saya akan bermusafir lagi- kali ini ke Putrajaya. Rumah kakak Ipar. Menemankan adik saya yang keseorangan kerana Kakak Ipar ada Family Day di Port Dickson. Akan ke sana bersama 'my Rafiq' (laptop kesayangan) . Tiada istirehat. Akan menyambung menulis tesis di sana.

JAWAPAN TEKA TEKI TEKA TEKUK

oh, jawapan yang en. Sai, Dik Hussaini n Dik Ira bagi semua betul. tapi di sini ditunjukkan cara yang lain- Lokasi gambar di perkarangan kuarters kakitangan kerajaan di Presint 9, Putrajaya.


Adik-adik di rumah,jangan tiru cara ni, nanti beraroma istimewa 'kereta perang' abah.. heheCoretan ini berhenti di sini. Allahu Al-Musta'an.

3 comments:

Anonymous said...

alaaa!!~tak sempat jawab!!hehe

Anonymous said...

Salam'alaik, terima kasih atas update terbaru :-) apa yang mengganggu fikiranmu kakakku..andai terbuku, luahkan takut membeku membawa lirihan..

Btw, still waiting for your thesis title..remember, you promised to tell 'us' after been viva.

Allah bless you!

dhiyauqalbii said...

hehe.. Raihan terlambat..

Yes, i still remember the promise. ok then, here is the title, my mission and vision ;-)