JALALUDDIN & NUR ATIKAH

Daisypath Anniversary tickers

QURRATUN A'YUN I

Lilypie Second Birthday tickers

QURRATUN A'YUN II

Lilypie First Birthday tickers

Friday, October 27, 2006

yang tertunda..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
::ramadhan yang barakah::
Hari kedua ramadhan,.. petang yang tenang..sewaktu duduk di masjid, aku menerima panggilan dari Rd RAhmah memaklumkan aku dipilih mewakili UIa untuk Pertandingan Debat Bahasa Arab Piala Diraja di Kuching, Sarawak, November nanti. Alhamdulillah.. Ramadhan datang dengan barakah.. moga aku mampu laksanakan amanah ini sebaiknya..

Yaum Nuzul Quran..
Ku ke pejabat Galeri Ilmu (majalah Anis) di TTDI bersama sanah n kak yuni.. kami dipanggil untuk audition pengacara rancangan pendidikan islam yang bakal diterbitkan Galeri Ilmu.. it was a great experience. Kami diberi skrip dan diminta menggayakan seperti seorang pengacara tv.. Alhamdulillah.. satu pengalaman yang baik untuk aku sebelum memasuki alam pekerjaaan.. natijahnya dah dapat.. kami gagal dalam audition tu.. tapi apakah yang lebih bermakna dari sebuah pengalaman..??? As-syukru lillah…

::puteri::
Tahniah buat my cousin-kak long nor yang selamat melahirkan puteri sulungnya yaum nuzul quran yang lalu.. moga khalila farhana membesar sebagai puteri solehah.. tahniah juga buat kak izah DQ yang selamat melahirkan anak sulungnya pada hari yang sama.. Aidilfitri pasti lebih bermakna dengan kehadiran orang baru…

::AGM COMRADE::

Tahniah buat main board baru bagi sesi 06/07.. di bahu kalian harapan untuk terus melestarikan perjuangan… tak tau nape terasa sayu sangat masa AGM ari tue.. hampir 3 tahun aku dalam comrade..sesungguhnya pengalaman2 itu amat mahal harganya.. terima kasih ya Allah kerana menghadiahi aku peluang itu.. mengenal erti perjuangan, kehidupan, kesabaran, kegigihan, pahit manis kehidupan, jatuh bangun,jerit perih dan yang paling istimewa.. keluhuran sebuah uhkwah.. buat semua comradeans.. thanks to make my life more colourful.. dan saat2 terakhir di Taman Ilmu dan Budi iini.. tentunya saat2 bersama kalian itu akan kurindui nanti…

Buat new president-ceghah.. kami percaya pada karisma, dedikasi n kewibawaan ceghah untuk melestarikan kegemilangan comrade..
Pijan.. I can see jelmaan ‘kak awa’ in yourself.. so jika dia mampu lakukan sehebat itu, pijan juga boleh..
Fatin.. welcome back to to ainboard.. kembar percaya kebolehan kembar..
Iqbal n nana-gunakan pengalaman sesi lepas guru yang berguna.. both of you ada skill yang perlu dipertajamkan untuk maslahah comrade..
Dila n jali.. jalii rajin2 tanya k.dila.. dila jangan segan2 tunjuk..n dila sbg org berpengalaman dalam board.. jadi mentor pada adik2 yang lain..
Munzir-teruskan misi n visi tnt..yang baik jadikan panduan..yang buruk tinggalkan
Erni- I believe you can do much much better than me..
Husni-gunakan experience pegang edu irkhss dulu 4 the betterment of orang asli
Raihan- seniority is not everything.. so jgn malu2 kuarkan idea2 yang mantap
Azuni- you’ve lots of experience n wide knowledge.. use it wisely
Max-ampun maaf kesilapan n kekurangan saya terajui tnt ngn max sesi lepas.. teruskan jadi pemimpin yang berkaliber.. bukan yang berkaki lebar..
Afifah- you’ve lot of potential.. never allow the others tell you the different.. just believe in yourself..
Shahrul- moga MPR terus maju
Amila-gunakan skills yang ada untuk majukan MPR
k.engku-tahniah. 3 sesi berturut2 kak engku jadi mainboard.. kami tau k.engku sayang comrade..tapi kesihatan kena jaga..
nadia- biar badan kecik tapi akal besar..hehe
imah-jangan ragu2 pada kemampuan diri.. kalau kami semua percayakan kemampuan imah, imah perlu lebih mempercayai diri sendiri..
shidah- selamat maju jaya RND..
qamarina- komitmen n kerajinan.. kunci kejayaan RND

all the best to all of you..kalau perlukan apa2 pertolongan.. just bagitau k… selagi mampu, Insya Allah


:;pak long n mak teh::
2 beradik yang lumpuh… tinggal bersama di kawasan rumah flat di tmn melati.. ramah n penyayang.. moga paklong n mak the sihat2 selalu..

::kisah puding::
AGM comrade.. aku diminta sediakan puding untuk juadah berbuka puasa.. dan buat pertama kalinya aku menyediakan puding dengan rice cooker untuk 100 orang.. dan bilik akupun dah jadi macam ‘kilang’.. ;-)

Kisahnya puding ini.. asal usulnya adalah campuran resepi yang aku baca dan aku belajar + modified.. kuah puding aku belajar ngan mak cik munah- tukang masak istana… alkisahnya adalah aku amat tertawan dengan keenakan PUDING DIRAJA- makanan kegemaran sultan Pahang.. aku yakin sape2 yang pernah rasa puding ni memang akan mengakui bahawa ini adalah puding terbaik di dunia.. (betul tak shukri??)
Pusing ni ada 3 lapisan.. lapisan bawah adalah pisang lemak manis yang digoreng tanpa minyak..lapisan kedua adalah lapisan kuning telur ayam kampong yang dijadikan jala emas.. dan lapisan terakhir adalah buah prune.. memang best giler..

Kuahnya pulak yang aku selalu buat tue la..
Aku modified kuah ni n makan ngan resipi pudding yang aku jumpa dalam majalah… sebabnya nak buat the original pudding diraja amatlah leceh n amatlah susah.. .. tapi resipi yang dah dimodified ni pun dah ada peminat yang tersendiri.. hehe
Pada aku pudding ni adalah pengikat kasih sayang.. coz dulu selalu bawak ke sekolah.. jamu kawan2 seasrama.. maka sampai skang kalau berjumpa balik kawan2 sekolah.. selalu la dengar diorang kata.. (teringat nak makan pudding awak..) or (dah lama tak makan pudding awak..) kat umah pun gitu.. kalau lama tak balik.. adik2 akan kata (ngah bila nak balik? Dah lama tak makan pudding..) dan sampailah makcik2 yang mengandung, dah 2 3 orang mengindam nak makan pudding tue..
Rasa seronok gak dapat gembirakan hati orang.. walaupun menda ni kecik jer.. hmm.. sebenarnya pudding ni memang banyak nostalgianya.. takperla.. takyah la citer semua.. dekat2 nak raya ni.. shahdu pulak rasa…

So di bawah ni diturunkan resipi pudding tu

a-untuk pudding

20gm agar2
2liter air
gula secukup rasa
4 sudu tepung kastard
(rebus agar2.. masukkan gula bila agar2 dah hancur.. bancuh tepung kastard ngn air sikit n campurkan dalam agar2 tadi)
kalau nak buat yang koko.. asingkan separuh agar2 tadi n masukkan serbuk koko (bancuh dulu serbuk koko tu ngn air panas utk elak berketul2)

b-kuah pudding

I tin susu cair- susu cair IDEAL paling elok n best.. yang lain kurang sikit
1 tin air (ikut sukatan tin susu)
4 biji kuning telur
gula secukup rasa
esen vanilla

masakkan air n susu cair n gula atas api yang perlahan (jangan api kuat..susu cair cepat hangit).. then masukkan kuning telur.. pastikan ditapis kuning telur tu untuk buangkan mata dia.. kalau tak hanyir..

so leh hidangkan ngn nata de coco n cocktail buah kalau malas nak masak pudding.. buat kuah n makan ngan jelly@sumi yang beli kat kedai tu..
k..selamat mencuba..


::tiada kad raya::

diumumkan.. tahun ini saya tiada peruntukkan masa n kewangan untuk menghantar kad raya macam tahun2 lepas.. so jangan ada yang tertunggu2 kad raya saya.. harap maklum..


Salam aidil fitri

Dikesempatan ni.. selamat hari raya buat semua.. moga aidilfitri disambut penuh kesyukuran.. eratkan ukhwah n persaudaraan sesame kita, banyakkan sedekah..
Ampun maaf buat semua yang mengenali saya..
Jemput2 datang ke rumah..
Hati2 dijalanraya…

SALAM AIDILFITRI
KULLU A’MIN WAANTUM BIKHAIR

No comments: