JALALUDDIN & NUR ATIKAH

Daisypath Anniversary tickers

QURRATUN A'YUN I

Lilypie Second Birthday tickers

QURRATUN A'YUN II

Lilypie First Birthday tickers

Thursday, December 28, 2006

Sweet moment.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah, spent most precious n sweet moment with my family during 3 days holidays..

::serasi::
Jumaat malam.. keluar dengan wan, my ex roommate.. wan belanja makan satay.. sharing the moment n heart to heart dengan wan.. tentang impian, cita2.. soal jodoh, soal iman.. sugguh, kami serasi.. Alhamdulillah yang mengurniakan aku seorang lagi sahabat seistimewa wan.. moga Allah memberkati hidupmu, sahabat!

‘at the very 1st time I saw you, I told to myself, I’ve to approach this special girl, n now I know how lucky I am to have u as my friend. Uhibbuki Fillah!’

::tua dan ketuaan::
Sampai di rumah, menerima panggilan telefon yang mengkhabarkan Aki Haji (adik kepada nenek aku sakit) dan selepas zohor, kami sekeluarga bergegas pulang ke kampung.. sama macam wan, aki pun dah tua.. Cuma Alhamdulillah, balik kali ni, wan nampa lebih segar. Dah boleh bangun dan berjalan sendiri, jauh lebih baik dari keadaannya sewaktu aku tinggalkan sebelum ke Sarawak dulu.. Aki pulak nampak lebih uzur dari wan..
dua beradik yang tua, berbicara dalam bahasa yang luar biasa volumenya.. kerana tua dan ketuaan memamah usia, turut memamah panca indera yang sementara nikmatnya..

::baarakallahu fikuma: halim n iza::
Alhamdulillah, akhirnya kisah cinta dari tingkatan 2 berakhir dengan ijab Kabul bersaksi nama Ilahi. Buat halim n iza, moga berbahagia hingga ke syurga.. aku kagum dengan Halim, kerana dalam usia semuda ini bersedia memikul tanggungjwab sebagai suami.sebaik dapat kerja tetap, iza dilamar dan kini mereka bergelar suami isteri. Moga Allah memberkati kehidupan kalian, Ameen.

Meghadiri perkahwinan mereka bersama kawan2 sewostorian, banyak yang kami bualkan sepanjang perjalanan.kisah zaman2 sekolah dulu, sama2 ketawa mengenang segala2nya.. nice to meet all of you again my friends.. sungguh ukhwah ini terasa manisnya.. insya Allah, this coming march, we’ll meet again on Yan’s wedding days..

::durian::

Pulang dari kenduri di Lakum, kami ke Felda Lurah Bilut-umah nenek nana.(Felda Lurah Bilut?? hmm.. there were ‘memories’ left there)..dan ke Desa Damai (umah mak sedara nana) untuk ambil barang2nya. Pertengahan jalan, berhenti di gerai buah-buahan. Teringin pulak nak makan durian.. aku beli selonggok. Deq mai beli selonggok.

Sampai umah.. kecewa, durian yang dibeli tawar.takdee rasa dan perasaan. N malam tu, abg long ke pasar malam.. mak suruh beli durian lain untuk aku .. sayangnya along pulang lewat n aku dah takda mood nak makan durian lagi.. pagi2 balik uia.. tak sempat nak makan durian.. ;-(

- : Durian-pengajaran buat manusia dalam memilih.walau kulitnya elok, belum tentu isinya manis


+ : hm.. tapikan manusia hanya mampu menilai zahirnya? Yang batin hanya Allah yang tahu. Kalau tak berani, sampai bila2pun tak makan durian?dare to fail?

- : untuk mencuba, Allah suruh kita kuasai ASK (attitude, skill & Knowledge), bukan berani mencuba dengan buta.

::sepatu n sepato::

Dalam bas pulang ke Uia-dr greenwood. Aku jumpa dengan a Colombian woman with her cute daughter. Aku selalu nampak dia sebelum ni kat uia, especially ramadhan dulu di masjid. Menurut kwan, dia n suaminya muallaf. Her husband is a PostGraduate student. Berbual dengannya, namanya Hanan. N si kecil yang bijak- Mariam. 1st language diorang Spanish n aku berbual sambil bertanyakan beberapa perkataan Spanish.belajar meenda baru.n subhanallah, some Spanish words same with the Arabic. Contohnya- mizan, bantholun..Waktu galak berbual dengannya n bermain2 dengan mariam yang menunjukkan kasutnya,aku tanyakan Hanan, kasut dalam bahasa Spanish (coz nak berbual dengan mariam) n she said; shoes, we called it ‘sepato’. Subhanallah.. n in Malay, we called it sepatu! Short conversation dari greenwood-uia sungguh manggir! Hope to see them again n again around d campus.. n wanna learn more Spanish, Insya Allah..


..tatkala 'seruan' itu kian hampir, kutemui petunjuk dalam mimpi di pertengahan malam.. tejawabkah persoalan yang ku cari selama ini?? tiba-tiba, konflik mengundang.. Ya Allah, akan 'hilangkah' 'mentari' yang sudah mula kurasai sinarnya..???

No comments: