JALALUDDIN & NUR ATIKAH

Daisypath Anniversary tickers

QURRATUN A'YUN I

Lilypie Second Birthday tickers

QURRATUN A'YUN II

Lilypie First Birthday tickers

Friday, January 01, 2010

berganti tahun..

بسم الله الرحمن الرحيم
الحمد لله... السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Alhamdulillah.. masa diberiNYA ruang bernafas.. Entry ini mungkin lebih kepada kesimpulan sepanjang tahun..
Alhmdulillah atas tiap nikmat yang dikurniakanNYA dalam hidup..Tiap pahit dan manis itu, hanya DIA mengetahui hikmah setiap sesuatu..dan hanya DIA yang tahu apa yang terbaik untuk hamba-hambaNYA..

2009..1430..

Awal tahun, dunia saya banyak berkisar tentang kehidupan sebagai guru sandaran di SMA Al-Wosto.. Alhamdulillah, berkesempatan pulang ke sana, memberi setakat termampu.. Melalui hari-hari yang indah di daerah yang tenang itu, melayani kerenah anak-anak murid. Menjadi warden mematangkan diri dengan pelbagai ragam dan masalah. Menambah pelbagai kemahiran. Alhamdulillah. Banyak sangat yang dipelajari. Ukhwah dengan guru-guru saya dulu dan guru-guru SMAW kini juga menjadi kenangan indah buat saya.

Dari penghujung Jun, dunia saya kembali bergelar pelajar. Menyambung pelajaran mengikuti kursus perguruan (DPLI) di bumi UIA juga, saya kembali menjai pengembara ilmu. Ini bukan pilihan terakhir tetapi adalah pilihan pertama. Sebab sesungguhnya masih terasa kerdil ingin menjadi pendidik tanpa ilmu di dada. Alhamdulillah, banyak sekali yang saya pelajari. Bertemu rakan-rakan dan pensyarah baru, saya bersyukur dengan peluang ini. Semuanya menambah azam menjadi murabbi yang berjaya insya ALlah.

Yang pahit untuk dikenang, namun tiap yang berlaku pasti ada hikmahnya..Hampir 5 bulan, kami diuji apabila adik lelaki saya sakit. Sepanjang tempoh itu, tiap-tiap minggu saya akan pulang ke rumah. Apa lagi yang lebih penting selain keluarga? Ada imbasan yang langsung tidak mahu saya ingat kerana amat pilu hati ini bila mengingatkannya. Namun tiap berlaku pasti ada hikmahNYA, mengajar kita sabar, redha, mengingati DIA selalu dan mengeratkan kasih sayang keluarga..Alhamdulillah.. Menjelang Aidiladha lalu, sebelum Abah berangkat ke  Tanah Suci, dia beransur pulih. Alhamdulillah, tak terluah kesyukuran ini. Sesungguhnya tidak ada daya dan kuasa melainkan dari Engkau Ya Allah.

Kehilangan dan kejauhan meningkatkan kasih sayang. Itulah yang terjadi apabila adik saya Izzati menyambung pelajaran ke Jordan 3 Syawal lalu. Di tengah kesakitan adik di rumah, melepaskan dia pergi jauh dari kami bukanlah mudah. Semuanya memerlukan keteguhan hati. Keadaan sama berlaku apabila abah menyahut seruan haji. Kami berpisah dengannya, perpisahan yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Maka Aidiladha lalu, rumah kami sunyi sepi.. Alunan takbir dari kaca TV dipasang untuk menghidupkan suasana.Kepulangan Abah kami sambut penuh kerinduan dan kesyukuran. Alhamdulillah segalanya dipermudahkan untuk Abah di sana.

Penghujung 2009 dan awal 1431, membuka lembaran baru dalam hidup dan saya perlu bersedia untuknya...

Cuti-cuti Malaysia:
Berkesempatan bercuti ke Cameron mengikuti rombongan persatuan Bahasa Inggeris, percutian ke Tioman bersama rakan-rakan COMRADE dan seterusnya ke Pangkor, kursus+cuti bersama rakan-rakan DPLI. Alhamdulillah, menghargai alam indah ciptaan Allah, manifestasi keagunganNYA.

1431: 2010

Melihat tarikh yang bertukar menjadi 2010, degupan jantung menjadi kuat. Banyak perkara baru dirancang tahun ini, banyak lembaran baru akan dibuka. Moga Allah permudahkan semuanya Insya Allah.

Menghabiskan tesis
Memulakan praktikal
menamatkan DPLI
menamatkan MA
menamatkan zaman bujang

majlis peribadi (kecil-kecilan) di awal tahun, di tengahnya akan menghadiri 2 majlis graduasi (MA &  DPLi) dan majlis peribadi (the big one) di penghujungnya.. Tolak Januari dan Disember, ada 10 bulan yang akan membuatkan jantung saya berdegup kencang. dan pastinya semua itu bukan mudah..

Bukan mudah menamatkan pengajian DPLI- masih ada assignment,exam,praktikal untuk dijayakan
bukan mudah menamatkan MA- tesis yang masih berbaki perlu disiapkan
bukan mudah menamatkan zaman bujang- persediaan mental,fizikal,ilmu yang perlu disiapkan
dan pastinya untuk semua di atas, melibatkan kos RM juga ;-) 

semuanya memerlukan persiapan.. dan semuanya, hanya dariMU aku memohon, permudahkanlah untukku Ya ALlah

Cuti2 Malaysia:
Awal tahun ini, minggu hadapan Insya Allah akan ke Sarawak, percutian keluarga sempena menghadiri pernikahan staf emak. Yang lain ada beberapa percutian dalam perancangan. Yang pasti bukan di 10 bulan yang di pertengahan tahun ini kerana di situ, amat banyak tanggungjawab menanti.

Demikian konklusi peristiwa untuk tahun sebelum ini. Azamnya, apapun yang mendatang, moga makin bertambah kehambaan ini padaMU...


Anda bagaimana?

1 comment:

Wan Zuriati said...

Salam atikah, doa wan moga semua rancanganmu pada tahun ini akan dipermudahkan & diredhaiNya lebih2 lagi untuk mendirikan masjid. Fi amanillah ya sahabati..take care dear :)